Путинисти готвят днес протест в Козлодуй срещу американското ядрено гориво на Уестингхаус

Путинофили и проруски настроени среди организират днес от 12 часа протест в град Козлодуй пред сградата на общината, научи Faktor.bg от масово разпространявани призиви в социалните мрежи. Организаторите, представящи се като Национално Движение „Обединение 29“ спекулират със  страховете на обществото. Ето какво се казва в разпространяваните съобщения:
„Не трябва да допуснем американското ядрено гориво на Уестингхаус да бъде придвижено от пристанище Варна през жп гара Враца до АЕЦ-Козлодуй. Опасно е руските реактори от типа ВВЕР-1000 да бъдат презаредени на 05:05:24 г. с това не изследвано и не сертифицирано ядрено гориво. Те са пригодени да работят само и единствено с руско такова-пръчки обогатен уран 235. В противен случай има риск при поставяне на не сертифицираното в кошницата за презарядка да пукне основата на матрицата и от там нататък се получава експлозия и гърми и купола на реактора.“

Путинистите внушават още, че въпросното гориво на Уестингхаус се внася нелегално и не е разрешено от Комисията по ядрена енергетика при Министерство на енергетиката. Дори сравняват една бъдеща авария с тази във Фукошима.
Явно става дума за поредна хибридна операция, с руски почерк, но правителството и ръководството на централата също заслужават критики, защото не проведе по-мащабна разяснителна кампания за новото гориво, за да разсее страховете на гражданите.

С подобни организирани и платени от Русия акции, преди години бе спряно проучването и евентуалният добив на шистов газ в Добруджа.

aec_protest.jpg