Политолог: Вчерашният ден в парламента не беше нещо, с което политиците ни да се гордеят

Вече се питаме дали знаят наистина какво правят, каза Албена Танева

Албена Танева, снимка: БГНЕС

Албена Танева, снимка: БГНЕС

"През последните седмици на политическата сцена наблюдавахме един филм, в който всеки епизод завършваше със „Следва продължение“, но не е ясно какво да очакваме от сезона. Имаше обаче нещо, което остави не толкова напрежение, колкото досада", каза пред Euronews Bulgaria политологът доц. Албена Танева.

"Вчерашният ден в парламента не беше такъв, с който да се гордее всеки от участниците. Всички, които се намират там, са политически представители, но трябва всички ние да осъзнаем какъв е смисълът и какво е значението на политиката. Нашите представители, от която и да е политическа сила, са там, защото по време на избори са успели да убедят достатъчно големи групи от хора, които са разпознали в тяхно личен начин за представителство. Работата на всички политици в парламента е не просто да бъдат духовити, а имат цели, които могат да ни сплотяват - да разпознаваме някаква посока, в кояото вървим", посочи още доц. Танева и добави: 

"Ако от началото изглеждаше, че участниците знаеха какво правят, към днешна дата се питаме дали знаят наистина какво правят"

"Логично беше преговорите да бъдат толкова напрегнати и натоварени, защото сме в ситуация, която се случва за първи път у нас. Опитахме се да тестваме някаква непозната формула, наречена ротационно правителство, но проблемът беше сериозната поляризация между двата субекта, които са в управлението. Напрежението беше нагнетено допълнително и се оказахме в ситуация на мъртва хватка между двамата единствени възможни партньори", коментира ситуацията и политологът Теодора Йовчева.

По думите ѝ за нито една от политическите сили не е било основната идея това да има предсрочни парламентарни избори.

"Особено интересно в тази кампания ще бъде как политически сили, които ще бъдат противници в България, после ще бъдат част от европейски политически семейства, които си сътрудничат в Европейския парламент", посочи още Теодора Йовчева.