Огнян Минчев: Плащане с цел злоупотреба с експертиза в обществените науки е очевидно и съществува

Огнян Минчев

Огнян Минчев

"Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос", коментира пред БНР твърдението на бившия премиер, че политолози са опискали от него 20 хиляди лева месечно, за да разопространяват позициите на ПП проф. Огнян Минчев. 

"Фриволното и безотговорно публично говорене, както и генерализациите в България са опасни. От друга страна сме свикнали с тях. Когато говориш за представители на нашата гилдия, у нас всеки може да каже, че е политолог, социолог, експерт. Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са картелизирани, не монополизирани, и това произвежда деформации", коментира проф. Минчев.

И потвърди, че явлението с плащане с цел злоупотреба с експертиза в обществените науки е очевидно и съществува:

"Не само аз и много други колеги са се фокусирали върху проблема, защото, ако тези науки се ползват за манипулиране на общественото мнение, това е проблем и на тези науки, и на общностите, които работят като експерти. Винаги е имало такъв проблем, но при Кирил Петков имаме феномен, както и на цялостната групичка, която създаде ПП, поредната вълна юпита, дошли тук. Те знаят всичко, те са на върха и гледат снизходително да бъдат поставени в местни рамки. Това е добре, но е и проблем, защото от Петков видяхме аспекти, които са неприемливи от разумна гледна точка".

Проф. Минчев бе категоричен, че когато си на политическото поле – експертизата по отношение на политическия процес би трябвало да си я плащаш и да си я доставяш за твоята дейност.

"В България експертиза в политиката не е нужна, занимавам се с аналитична дейност, досега много спорадично ми е търсена експертизата", призна политологът.