Димитър Ганев: ПП-ДБ загубиха мобилизационния фактор – острата реторика срещу ГЕРБ

Димитър Ганев

Димитър Ганев

Основен мобилизационен фактор на ПП-ДБ  на предишни избори беше тяхната остра риторика срещу ГЕРБ. Трудно ще им бъде сега при едни нови избори да заемат тази позиция и да имат този инструмент за мобилизация. Ще им припомнят, как молят сега ГЕРБ за правителство и са готови на всякакви компромиси. На анти ГЕРБ основа те загубиха предимство. Това изтъкна по Нова ТВ политологът Димитър Ганев.

Според него главната причина да се стигне до нови избори е, че опитите между партиите за прецакване, надцакване, контра и ре контра взриви диалога между партньорите. Излишно бяха казани думи от политиците и те не успяха да овладеят ситуацията. Това доведе до нови избори, а не конкретно споразумение или отделни кадри. Ние вече сме в кампания и разбира се, че сюжети, свързани с Нотариуса са неудобни за ГЕРБ и ДПС. Сега ПП-ДБ ще трупат  точки чрез такива теми, за това и бойкотираха вчерашната комисия за Нотариуса и заседанието й, изтъкна Ганев.

Той е категоричен, че днес говорим за предстоящите избори, но има две големи неизвестни. Първо - дали ще има нов политически субект, който да се структурира. В това пространство има отворена ниша – това са привърженици на Румен Радев и свързаните с така наречената контракултура в провинцията. Втората неизвестна е дали изборите ще бъдат две в едно или на отделни дати. Ако имаме два избора, активността ще бъде много по-ниска, хората ще бъдат уморени и отвратени, прогнозира Ганев.