Д-р Евлоги Станчев:: Проводниците на руските интереси в България са национални предатели

Евлоги Станчев

Евлоги Станчев

"Проруската пропаганда в България паразитира върху един много дълбоко вкоренен в българското съзнание емоционален разказ: разказът за Русия-освободителката, за изконната и вечна свързаност между българския и руския народ. Това е наслагвано в съзнанието на поколения от началото на Третата българска държава. Този разказ почти безкритично се възпроизвежда от образователна система, от обществени организации, политически партии и т.н. Това показва, че ние като общество все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия" - заяви в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" историкът и етнолог д-р Евлоги Станчев. Така той коментира намерението на Европейския парламент днес, на своето последно заседание, да приеме резолюция за руска намеса в тазгодишните европейски избори.

Водещият и гостът се съгласиха, че много добре организирани и високотехнологични пропагандни мрежи, чрез много добре психологически обмислени проруски "опорки", ще се опитат да повлияят на самостоятелния избор на българите. Има риск да се получи гласуване, предопределено от хибридната руска пропаганда, която ни залива отвсякъде. Затова и Европейският парламент като институция вече мисли за специален еврокомисар, който да следи за чужда намеса в държавите от общността и да предприема конкретни мерки. "Като чуят за такъв комисар, нашите опоненти ще заговорят веднага за намеса във вътрешните работи на страните и дори за репресия срещу демокрацията. Същата тази демокрация, която те иначе искат да премахнат. Това е смехотворно. Руските пропагандисти воюват не просто срещу човечността, когато подкрепят публично руската война срещу Украйна, те воюват срещу фактите. Те не биха могли да спечелят открит спор, защото не могат да излязат извън рамката на пропагандните внушения, която им е очертана. Когато се сблъскат с ясна, фактологично издържана теза, те няма какво да кажат", убеден е гостът.

Д-р Евлоги Станчев коменитра и парадоксалното сближаване в тезите на крайната десница и крайната левица по отношение на Европейския съюз. Когато става дума за помощ в услуга на Русия, уж антагонистични партии си взаимодействат и дори консултират своите предизборни платформи. "Това показва, че тези две крайности са идеологически обезличени, те служат като едно популистко продължение и олицетворение на путинската пропаганда, която може еднакво добре да бъде възприета и от хора с крайно леви убеждения, и от хора с крайно десни убеждения. Това се нарича "теорията на подковата" - двете крайности в един момент както конската подкова се сближават. Ако не беше хибридната руска пропаганда, със сигурност днес нямаше да виждаме нито такъв политически и обществен пейзаж в Европа,  нито щеше да се стигне до ужасяващата война срещу Украйна". 

Руските геополитически интереси винаги ще бъдат използвани за подриване на демократичността и най-вече на свободното мислене според д-р Станчев. Но такова мислене трябва да бъде възпитавано, като се тръгне от образованието или може би дори от семейството, да се прелее в професията, и в цялата обществена сфера, за да има ефект от него. "Според мен дебатът за руската хибридна война не е стихнал, а изобщо не е започвал в българското общество" - отговори на въпрос на водещия гостът.

Според д-р Станчев политици като Волен Сидеров, Костадин Костадинов, и подобни на  проводници на руски интереси, са национални предатели. "Въпросните политици използват това определение под път и над път за нас, демократично мислещите хора. Нека се замислим какво би означавало "национален предател" в техния обяснителен режим. Това е човек, който работи срещу интересите на България в полза на чужда държава, тоест, срещу българския суверенитет. Русия и днес, и в историческа перспектива, има категорични и открито заявени имперски амбиции спрямо България. Не представлява ли обслужването на такава държава точно национално предателство?" - задава риторичен въпрос историкът.

Целият разговор на Калин Манолов с д-р Евлоги Станчев можете да гледате: