Нова схема за превоз на мигранти през България разкри МВР

Гранични полицаи осуетиха опити на две групи мигранти да преминат границата на страната, съобщиха от МВР.

На 30 и 31 януари на ГКПП - Дунав мост Видин - Калафат са заловени общо 32 нелегални мигранти. Те са открити в товарни автомобили, управлявани от граждани на Турция.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи.

По сходен начин са били установени 19 чуждестранни граждани в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера. Бежанците са от Сирия и Ирак, като сред тях имало и непълнолетни лица.

От МВР подчертават, че при откриването на мигрантите е установен нов способ за транспортиране и опит за извеждането им от България към Румъния. Схемата се осъществява с участието на турски граждани - водачи на товарни автомобили, които умишлено изменят конструкцията на заключващия механизъм на товарното помещение. По този начин при качването на мигрантите той се отваря, без да се нарушава целостта на митническата пломба, поставена при преминаването на външната граница на ЕС. Този способ заблуждава контролиращите гранични служители, че товарното помещение е вече проверено. Според данните крайната цел на мигрантите е да достигнат до държавите от Западна Европа.

Водачите на превозните средства са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 280, ал. 2, т. 1, пр. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок до 72 часа.

Товарните автомобили са иззети като веществени доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и са задържани за срок до 72 часа.

В хода на разследването е изяснено, че един от обвиняемите - 27-годишният Л.Х. от Сирия, е осъден само няколко дни по рано за същото престъпление.

Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура - Видин за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите лица.