Нов строеж край плаж, разкопават къмпинг "Градина"

От бургаската екоинспекция са спокойни, че имотът, който се строи, е законен

"Строителни  дейности се извършват на къмпинг „Градина“. Багери разкопават района около  плажа". Това заяви пред БНР Спас Узунов от Българската фондация  „Биоразнообразие“.

"Получихме сигнал от граждани и заварихме строителна  площадка, но без указателни табели какво се изгражда. Разкопаване  до плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от  бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг – оборудване. Прави  се изкоп, вчера беше с дълбочина около 2 – 3 метра. Явно ще се наливат  основи на масивна сграда. Това, което се вижда на снимките, е отводняване,  защото е много близо до морето, водата се просмуква в изкопа и той постоянно се  пълни с вода, така че има 3 – 4 помпи там, които постоянно работят, изпомпват  вода към морето“, коментира екозащитникът.

"Строителните  дейности край плажа на къмпинг „Градина“ са законни", коментираха от бургаската  екоинспекция. Имотът е частен, на площ около 5,5 дка, проведени са екологични  процедури. Детелина Иванова поясни, че ще се изграждат бар, ресторант, магазини  и обслужващ паркинг: „Попада  в защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със защитена  зона „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания.  Този имот е включен в Общия устройствен план на община Созопол с предвиждания  за курорт и допълващи дейности. В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура,  която е възможна - по Оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на  Натура-зоните чрез доклад, със заключение, че при спазване на определени  мерки и условия, въздействие няма да има…“. Няма  дюни в този парцел, категорична е Детелина Иванова. Имотът е бил земеделски,  със сменено предназначение – за къмпинг.