НХГ харчи дарените 2 млн лв от Маргарита Занеф само за закупуване нови творби

Първоначално реших, че дарението е шега, призна директорката на Националната галерия Слава Иванова

Националната  художествена галерия ще използва дарените 1 771 261.35 лева от наследството на починалата в Австралия г-жа Маргарита Занеф само и единствено за попълване на колекцията си. Това обеща пред Би Ти Ви Слава Иванова, директор на НХГ. 

"Не бързаме да харчим парите.  Те ще бъдат използване само за обогатяване на колекцията на галерията. Намерението ни е да закупим и български, и чуждестранни творби", обясни Иванова. 

Тя призна, че когато първоначално прочела писмото от адвокатите на Занев, не повярвала, че е истина. "Реших, че е някаква шега, че няма как да получим такава сума", призна директорката на НХГ.

Сега обаче парите са по сметката на галерията и нито един от наследниците на г-жа Маргарита Занеф не е предявил претенции към тях.  Слава Иванова призна, че до ден днешен няма обяснение какво е накарало Занеф да направи дарение именно на Националната галерия, а не на друга институция.

"Сведенията за г-жа Занев са оскъдни. От това, което разбрахме, тя не е била свързана с галерията и с изкуството по никакъв начин. Нито пък някой от семейството й е бил. Не е вярна и информация, че тя самата е притежавала колекция с картини. В апартамента й в Сидни не открихме такава колекция.  Мария Занеф е била много обикновен, сърдечен и великодушен човек и не е желаела да влиза в светлините на прожекторите", каза Слава Иванова. 

Предположенията засега са, че починалата през 2016 г. в Австралия наша сънародничка през 2000 г. е посетила галерията и нещо там дотолкова я е впечатлило, че през 2008 г. изготвя завещанието си, чрез което НХГ наследява почти 2 млн. лв.

Това, което се знае за Маргарита Занеф е, че тя емигрира в Австралия през 1960 г.  Съпругът й Цанко и синът им Антон, са починали преди нея. Според завещанието половината от сумата след продажбата на недвижимото си  имущество г-жа Занеф дарява на Художествената галерия на Ню Саут Уелс в Сидни, а другата  половина – на Националната галерия в София.
Съгласно завереното от Върховния съд на Ню Саут Уелс след смъртта на г-жа Маргарита Занеф през 2016 г. завещание, на адвокатската кантора “Biddulph&Salenger” е възложено да продаде имотите на семейството и да преведе парите на двете галерии.  Единият от двата имота е в Уейвъртън. Той е притежание на семейството от 1963 г. В неговата градина синът Антон е посадил бяла азалия за майка си.