Нервнопаралитичен газ е използван при опита за убийство на бишия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му

Стотици детективи, специалисти по съдебна медицина, анализатори и разузнавачи работят, за да се установи кой стои зад нападението

Нервнопаралитичен газ е бил използван при опита за убийство на бишия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщиха от полицията. Командващият службата за борба с тероризма Марк Роули не посочи вида на веществото, но заяви, че става дума за газ. 
"В обобщение случилото се се третира като сериозен инцидент с опит за предумишено убийство, включващ използването на нервнопаралитично вещество", съобщи кореспондент на БНР.

Скрипал (66 г.) и дъщеря му Юлия (33 г.), които бяха открити в неделя в безсъзнание на пейка в Солсбъри, остават в болница в критично състояние.

"Смятаме, че двамата души, почувствали се зле, са били специфична мишена“, каза Роули. И съобщи, че полицаят, който първи отишъл на мястото, също е в болница в тежко състояние.

Командващият службата за борба с тероризма заяви, че няма опасност за здравето на хората. В района на инцидента обаче продължава да има засилено присъствие на медици и полицаи, за да се гарантира сигурността на обществото. 

"Гардиън" отбелязва, че най-известният невропаралитичен агент е Ви Екс. С него през февруари 2017 г. в Малайзия бе убит Ким Йон-нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Марк Роули каза още, че стотици детективи, специалисти по съдебна медицина, анализатори и разузнавачи работят, за да се установи кой стои зад нападението и защо е извършено. От полицията призоваха всички свидетели на инцидента да се обадят незабавно. 

Станалото породи аналогии с други подобни случаи, включително прословутия "български чадър" при убийството на Георги Марков в Лондон през 1978 година.