Необичайна, много лесна, много свежа и много вкусна рецепта

Сурова бананова веган торта

Необходими съставки:

За блата
бадеми - 250 грама сурови
фурми - 10 броя

За крема
банан - 3 броя
брашно от рожков - 3 супени лъжици (или какао)
меласа - 1 супена лъжица (или мед)
кокосови стърготини - 1 чаена чаша
стафиди - 50 грама
чия - 2 супени лъжици
ванилия - 1 брой

Рецептата:

Необичайни, много лесни, много свежи, много вкусни, такива са суровите сладкиши. Във веган менюто сладкишите без яйца и млечни продукти са нещо традиционно, за класическото домакинство обаче веган рецептите за сладкиши са по-скоро изненада. Рецептата за сурова бананова веган торта с кокос е само една идея, как да приготвим лесен, здравословен и много вкусен сладкиш, който дава енергия и настроение. Рецептите за сурови веган сладкиши са толкова лесни, че са подходящи дори и за абсолютно начинаещи готвачи. Полученият сладкиш пък може да бъде както вкусен завършек на всяко меню, така и чудесна закуска сутрин или пък следобед с кафето.

Първата стъпка от рецептата за сурова бананова веган торта с кокос е подготовката на бадемите за блата. Накисвате суровите бадеми за минимум 6-7 часа, а най-добре за една нощ. След като са престояли във водата ядките са готови, отцеждате ги и ги смилате с блендер или кухненски робот, заедно с почистените от костилките фурми. Смилате до получавате на гъста каша с парченца ядки. Във форма за сладкиш, най-добре с падащи стени поставяте хартия за печене и разпределяте равномерно сместа за блата.

Отново с помощта на блендер или кухненски робот смилате стафидите, добавяте бананите, меласата/меда, брашното от рожков и ванилията. Брашното от рожков се използва като заместител на какаото, така че спокойно може да го замените с неподсладено какао в същото количество. 

След като получите хомогенна смес, добавете, кокосовите стърготини и семената чия и разбъркайте добре с шпатула или дървена лъжица, така че да се разпределят равномерно в сместа. Полученият крем изсипете върху блата на равен пласт. Оставете суровата бананова торта в хладилника за два-три часа, за да стегне. Преди сервиране украсете тортата, като вариант за украса е да поръсите сладкиша с кокосови стърготини, както е украсен и сладкиша на снимките.

(supichka.com)