Не преяждайте с авокадо!

Трябва да се внимава, ако искаме да отслабнем

За това колко полезно е авокадото до този момент не е писал само някой мързелив редактор на здравен или готварски сайт.

Позовавайки се на впечатляващите факти за здравословните мазнини, специалистите по хранене препоръчват добавянето на този плод към сандвичи, омлети, сладкиши и супи, да не говорим за очевидни неща като салати и сос от гуакамоле.

Независимо дали го приемате под формата на пюре, на салата, или ще го дълбаете с лъжица, тялото ви ще си извлече невероятни изгоди от този вкусен и красив плод.

Ето 6 научно доказано факта за ползите от авокадото:

1. Авокадото е богато на калий
Калият е хранително вещество, което е важна част от всяка балансирана диета. Множество проучвания сочат, че хората, които приемат голямо количество калий, имат кръвно налягане в норма и са по-малко предразположени към инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.
2. Авокадото е страхотен източник на витамини С и Е
Вкусният плод е една от малкото натурални храни, които съдържат голямо количество витамини С и Е. Някои проучвания – струва си да отбележим, често подкрепяни от производителите на авокадо – сочат, че двата витамина си взаимодействат, увеличавайки съдържанието на антоксиданти в тялото.
Според клинично проучване, комбинацията от витамини С и Е под формата на хранителни добавки, забавя натрупването на артериална плака при хора с висок холестерол – опасен процес, който може да доведе до инфаркт или инсулт.
 3. Авокадото има месеста кора
Ако някога сте си купували авокадо от магазина, знаете, че то има дебела и грапава кора. Въпреки че не се яде, тя предпазва плода от остатъчните пестициди, които срещаме при други незащитени плодове като ябълките и броколите. Затова е важно да измивате добре повечето селскостопански продукти преди консумация.
Благодарение на кожата на авокадото, вероятността случайно да приемете и пестициди заедно с плода е малка.
4. Плодът на авокадото съдържа агенти, които се борят с рака.
Разрязвайки авокадо, ще забележите, че в центъра то е яркожълто, а в периферията – тъмнозелено. Тъмнозелената част е една от най-изучаваните, заради високата си концентрация на определени видове каротеноиди.
Каротеноидите са антиоксиданти, които учените успешно са използвали в борбата срещу рака в лабораторни условия. Все още не е ясно дали човек, който редовно се храни с авокадо, би пожънал подобен успех, но способността на тялото да абсорбира каротеноидите зависи отчасти от присъствието на диетични мазнини, като мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото.

Да, авокадото е истинска суперхрана, способна е да трансформира дори най-обичайната хранителна система, което я прави малко по-здравословна.

Но може ли авокадото с полезните витамини, фибри и мононенаситени мазнини да дойде прекалено много в  режима ни на хранене?

„За разлика от наситените мазнини, мононенаситените мазнини намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Този вид мазнини, освен това главно предимство, помагат на организма ни да абсорбира мастноразтворимите витамини А, К, Д и Е. И 10 грама фибри средно от плодове дават отлична наситеност „, казва  диетологът Кери Ганс. Но добавяйки, че „повече“ тук задължително не означава  „по-добре“.

Както при всички храни, важно е да запомните размера на порциите, когато ядете авокадото.

Въпреки всичките си здравословни съставки, авокадото съдържа 250-320 калории и 20 грама мазнини, така че оптималната част е 1/3 от средно голям плод.

И повечето хора, както разбираме, превишават тази доза.

Не, авокадото няма да ни навреди, ако го ядем всеки ден. Въпреки това, калориите и мазнините в него са над ежедневните ни нужди, така че ако не вземате предвид хранителната стойност на авокадото при планирането на диета, в дългосрочен план, то може да доведе до увеличаване на теглото.

Хранителните специалисти обясняват, че количеството здравословни мазнини като цяло и авокадото в частност, са различни за всеки човек.

Това, което е нормално за определен човек, не е нормално за друг и зависи  от много фактори.

Най-важните от тях са нивото на физическата активност, нивото на калориен прием и храните, които постоянно присъстват в хранителния режим. С други думи, за да даде конкретни препоръки колко такъв плод да се яде, специалистът трябва да види какво ядете и колко се движите.

Общото правило е, че трябва да ядете плода 2-3 пъти седмично и не повече, ако вашата диета вече е пълна със здравословни мазнини, като ядки, семена и зехтин. Ако изброените продукти не са най-често срещаните гости във вашата чиния, може да ядете авокадо на ден и да не се притеснявайте за нищо.

Накрая:  авокадото е много готино и абсолютно здравословно, но въпреки това трябва да се внимава, ако искаме да отслабнем или вече се консумират достатъчно храни, богати на мононенаситени мазнини.