Алексей Навални: Решението на Кремъл да изхвърли 17 милиарда долара във Венецуела е идиотско (ВИДЕО)

Чавес и Мадуро разсипаха тази страна, която е най-богатата на нефт в света

"Във властта ни стоят мощни геополитици, които са инвестирали във Венецуела 17 милиарда долара през последните години. Тези пари никога няма да се върнат в Русия", заяви руският опозиционент лидер Алексей Навални във видеото, което пуска всеки четвъртък вечер.  Той припомни, че е заявявал още преди време, a и не само той: "Решението да се инвестират тези пари е идиотско". Припомни, че мнозина са го съветвали да не се занимава с геополитиката. Но сега попита:

И какво се получи, какво спечели Русия?

"Това са немислими, огромни пари, които са повече от тези за образование и здравеопазване, повече от тези за регионите", категоричен е той.

"Виждаме на видеото огромно количество хора по улиците на Каракас и на другите градове във Венецуела... Москва твърди, че пак никой не е отишъл на този митинг...", каза Навални.

"Не само от Кремъл лъжат за Венецуела, но и много нормални хора са въведени в заблуждение....Медведев се оплаква в социалните мрежи, че това е вмешателство във вътрешните работи на Венецуела... Това е абсолютно невярно разбиране на ситуацията, на това което се случва във Венецуела. Това там е съвършено лигитимен процес, съпроводен, разбира се, от протести. Човекът , който се обяви за президент не просто е вдигнал ръка на митинга, не са му казали "О, Хуан, давай, ти ни харесваш..." Той е спикер на парламента, председател на Националната асамблея, изборен орган", обясни той.

  "Националната асамблея от две години воюва с Мадуро, който узурпира  незаконно властта и съкращава пълномощията на парламента, контролирайки Върховния съд на страната. В този смисъл парламентът на Венецуела е в много по-голяма степен легитимен от Мадуро, който дойде на власт с очевидни фалшификации и узурпира властта", смята Навални.

Чавес и Мадуро разсипаха тази страна, която е най-богатата на нефт в света. Тя има по-големи нефтени запаси от Русия, от Саудитска Арабия. Инфлацията е 2000 %, БВП падна с 45 %, 3 милиона души бягат от страната", обясни опозиционерът.