Милиардер, близък до Хокинг и Зукърбърг, се готви да отиде до Сатурн

Ще търси нови форми на живот

Юри Милнер

Юри Милнер

Милиардерът Юри Милнер ще организира първата частна космическа мисия до спътник на Сатурн, за да търси извънземни цивилизации, пише GeekWire.

Според учените, живите организми могат да живеят под лед на един от спътниците на планетата. "Най-обещаващият спътник доскоро беше Енцелад", каза Милнър на конференцията "Нова космическа ера" в американския град Сиатъл. Изследователи, търсещи извънземни цивилизации, успяха да получат необичайни сигнали от там", сподели милиардерът.

"Наистина намерихме това, което не очаквахме - радио сигнали от мистериозни обекти", каза още Милнер. Експедицията към спътника може да бъде изпратена "сравнително скоро", ако е възможно да се привлече частен капитал за подготовката му", смята бизнесменът. Той не спомена цената на проекта, но уточни, че ще бъде по-малка от пълната мисия на НАСА.

През април 2016 г. Милнър и британският учен Стивън Хокинг обявиха създаването и изпращането на сателит до Алфа Кентавър. Юри Милнер, заедно с основателя на Facebook Марк Зукърберг, са основателите на най-големите (от финансова гледна точка) академични награди. За разлика от Нобеловата награда, Наградата за пробив се присъжда на изследователи, които току-що са започнали своята работа в областта на науката.