Има ли опасност циклонът „Евридика”, удавил Гърция, да се приближи още повече до България?

Възможно е той да се превърне в тропическа буря, твърдят метеоролозите

Има ли опасност циклонът „Евридика” да се приближи още повече до нашата страна? Преди дни той доведе истински потоп в Гърция, предизвиквайки бедствие от огромен мащаб. Той обаче ще остане далеч от България. При нас влиянието му е много слабо и се изразява в кратки валежи, съобщи Нова тв. 
Циклонът се намира над Йонийско море - между Италия и Гърция, и продължава да влияе върху времето в Гърция. Има опасност той да се превърне в тропическа буря. Това означава, че скоростта на вятъра може да достигне до 140 км/ч, а валежите могат да стигнат до 300-400 л/кв.м.

Когато през ноември сезонът на ураганите в Атлантическия океан започне да стихва, метеоролозите се фокусират върху Средиземно море. Причината е, че има опаснот от т.нар “Медикайни”, какъвто е и случая сега. “Медикейн" е синоптичния прякор на бури, които се сформират около бреговете на Южна Европа, които могат да придобият тропически характеристика.

Тези бури не са толкова мощни, колкото тропическите системи, тъй като водната маса на Средиземноморието не е толкова голяма и температурата не е достатъчно висока.
Явлението е много рядко, а още по-рядко се случва ветровете да достигнат до силата на първа категория ураган.