Наришкин пробутва нова хибридка: Западът търси заместник на Зеленски

Сергей Наришкин

Сергей Наришкин

Западните страни разглеждат няколко потенциални кандидати, които да заменят държавния глава Владимир Зеленски на най-високия пост в страната.

"Новината" съобщи директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, цитиран от прокремълската ТАСС.

"Разглеждат се различни наследници на Зеленски в кабинета на държавния глава. По-конкретно, в кулоарите на ноемврийската среща на външните министри на ЕС, проведена в Брюксел, беше отбелязано, че един от високопоставените украински военни може да заеме този пост, например главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни или началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов, както и ръководителят на кабинета на украинския президент Андрей Ермак, бившият помощник на украинския президент Алексей Арестович и кметът на Киев Виталий Кличко", отбеляза Наришки.

Изброяването на цялата номенклатура от високопоставени украински служители от шефа на руската СВР и звучи доста парадоксално, но още повече като пропагандно внушение, защото това противоречи с принципите и ценностите на западните страни, които зачитат независимостта и суверенитета на всяка една страна, в това число и правото сама да избира своите лидери, своите водачи. 

Още по-измислени и абсурдни са следващите аргументи на високопоставеният руски служител - че подобно решение на Запада за замяна на Зеленски идва вследствие на публичното му представяне като "безкомпромисен поддръжник на война с Москва до победоносен край". А това би му попречило да участва във всякакви възможни преговори с противниковата страна. От друга страна, видни са корупцията и неговите "неизпълнени обещания да победи Русия на бойното поле", както и безкрайната грубост в отношенията с чуждестранни партньори".

Всяка едно от тези твърдения е част от хибридната война, която Русия води със Запада. А нейните цели са повече от очевидни - да компрометира президента Зеленски и неговото управление, създавайки допълнително напрежение в украинското общество, което живее в постоянен стрес и несигурност заради ежедневните руски атаки. Да вбие клин между Украйна и нейните партньори -  ЕС и САЩ, надявайки се така окупаторът да си върне превъзходството, което все по-очевидно губи на фронта, за да може Кремъл да притисне международната общност да приеме условията на Русия за мирно решаване на конфликта. Тези планове на Москва обаче трудно се вписват в целите, които са си поставили както Киев, така и страните в ЕС и САЩ, нееднократно заявявайки, че стоят твърдо зад Украйна и ще водят заедно с нея битката за един справедлив мир.