Над 480 проекта са кандидатствали за културната програма на Европредседателството

Как ще изглежда тя, ще стане ясно след 20 ноември

Боил Банов

Боил Банов

Повече от 480 проекта са кандидатствали за културната програма на Европредседателството. Как ще изглежда тя, ще стане ясно след 20 ноември. В предаването "Денят започва с култура" на БНТ министърът на културата Боил Банов коментира бюджета в сектора за 2018 година. Той ще бъде с 30 млн лв. повече.

Банов засегна и темата с рушащите се сгради със статут на паметници на културата. Все още не е внесен проект за възстановяването на "Двойната къща", а министърът вижда решението в прилагането на закона.

"След като някой руши паметник на културата, общината има право да влезе, да го възстанови, да го ипотекира за сметка на собственика и ако той не може да го плаща, да го придобие. Драстично е, но е решение. Хитри собственици, за да отложат да си спазват закона, внасят на пръв поглед един качествен проект, три години не го работят и след 3 години внасят нов, за да спечелят още 3 години. Да знаят, че дали къщичката им ще се разруши, дали те ще я запалят, дали през нощта ще влязат по случайност някакви багери и ще преминат през нея, тя по нашия закон трябва да се възстанови във вида, в който е била", заяви министърът.