На човечеството не му остава много време: учени разкриват кога ще загине Земята

Един ден Слънцето ще причини смъртта на Земята. Тъй като централната звезда на Слънчевата система остарява, нейният жизнен цикъл в крайна сметка ще погълне нашия син свят, пише УНИАН.

Времето, когато ще загине нашата планета е след няколко милиарда години, но животът на Земята ще изчезне много по-рано. Земята ще стане необитаема за повечето организми след около 1,3 милиарда години в резултат на естествената еволюция на Слънцето, казват експерти пред Live Science.

Хората могат много по-скоро да загинат - през следващите няколко века, ако сегашният темп на антропогенно изменение на климата не бъде намален.

„На Земята и остават поне  4,5 милиарда години, преди Слънцето да се превърне в голям червен гигант, от който ще бъде погълната“, казва Рави Копарапу, планетарен учен в Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА.

Според Европейската космическа агенция червеният гигант ще се оформи в последните етапи на звездната еволюция, когато свърши на звездата водородът за ядрен синтез и тя започне да умира.

След като ядреният синтез спре, гравитацията ще стане много силна. Хелиевото ядро ще започне да се свива под въздействието на гравитацията, което ще доведе до повишаване на температурата. Този изблик на топлина ще причини рязко разширяване на външния плазмен слой на Слънцето.

„Няма нужда да чакаме външните слоеве на Слънцето да достигнат Земята. Планетата ще изпита екстремна топлина много преди Слънцето да завърши прехода си към червен гигант. Докато Слънцето умира, температурата ще се повишава, „океаните ще се изпаряват, тогава атмосферата в крайна сметка ще изчезне и приливните сили на слънчевата гравитация ще унищожат Земята“, обяснява ученият.

След около 1,3 милиарда години „хората няма да могат физиологично да оцелеят при тези промени, които ще претърпи природата на Земята“ поради постоянните горещи и влажни условия. След около 2 милиарда години океаните могат да се изпарят, когато нивото на яркост на слънцето е с близо 20% по-високо, отколкото е сега, казва Копарапу.

Някои видове живот могат да оцелеят до този момент - например "екстремофилите", които живеят близо до хидротермални отвори на дъното на океана - но не и хората, смята Копарапу.

Според Родолфо Гарсия, доктор по астрономия и астробиология във Вашингтонския университет, температури над едва 6 градуса по Фаренхайт (3,3 градуса по Целзий) вече са опасни за хората.

Комбинацията от опасна температура, влажност, скорост на вятъра, ъгъл на слънцето и облачно покритие - при които човек вече не може да се охлади чрез изпотяване, стават много по-неизбежни и в тази връзка опасни за хората, казва Копарапу.

Прагът на нормалната телесна температура за хора първоначално беше определен на 95F (35C), но нови изследвания показват, че температури дори под 86F (30C) могат да бъдат смъртоносни.

На някои места на Земята вече се наблюдава, че телесните температури надвишават 90F (32C) многократно, а климатичните модели прогнозират, че температури от 95F (35C) ще станат често срещани в региони като Близкия изток до края на века. При тези температури животните, които се потят, всъщност се готвят на такава топлина. По същество нашите собствени парникови газове ще застрашат живота на животинските и растителни видове, в това число и хората на Земята, които ще загинат много преди Слънцето да умре.

„Ако говорим за човешки живот, следващите сто години ще бъдат интересни“, споделя Копарапу.