На 25 април 2005 г. България и Румъния подписват договорите си за присъединяване към ЕС

На тържествена церемония в Люксембург на 25 април 2005 г. България и Румъния подписват договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Договорът е подписан на 25 април 2005 г. в Люксембург, ратифициран е от всички страни-членки на Европейския съюз и влиза в сила на 1 януари 2007.

Европейският съюз  е политически и икономически съюз между 28 европейски държави. Някои от основните му задачи са осигуряването на вътрешен пазар, който обхваща пространство без вътрешни граници, в което е осигурено свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. ЕС има и обща политика по отношение на селското стопанство, риболова, околната среда, защитата на потребителите, транспорта, енергетиката и др.

Опитите за обединение на различни народи на територията на Европа предшестват самите държави, но едно от първите предложения за мирно обединяване на европейски държави е направено от Виктор Юго през 1851 г.