Москва припали: САЩ готвят "мащабна провокация", за да свалят Мадуро

Мария Захарова предупреждава, че може да се стигне до остри сблъсъци по границата с Венецуела

Мария Захарова

Мария Захарова

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и бойна техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА. 

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка. Всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя. 

По думите ѝ това ще доведе до сблъсъци между привърженици и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната". 

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела". Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили в страната. 

Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, което щяло да бъде пратено уж като "хуманитарна помощ".