Роман Яковлевски: Русия отдавна е започнала "кадифена окупация" на Беларус, налагат „кадировски” контрол

Ако на Лукашенко му хрумне да затвори газовата тръба, на територията на Беларус ще се появят въоръжените отряди на "Газпром" с напълно законни основания

Роман Яковлевски

Роман Яковлевски

"Зелените човечета" вече са в Беларус, при това отдавна и то във всички силови структури 

Към 2024 година ще бъда създадена Съюзната държава РФ и Беларус – това е реалистичен вариант, казва анализаторът

Рязкото изостряне на отношенията между Минск и Москва дава все повече поводи да се говори за възможното поглъщане на Беларус от страна на Русия в рамките на така наречената "съюзна държава", която да оглави сегашния президент на Русия Владимир Путин. Пред "Гордон", белоруският независим политически наблюдател Роман Яковлевски прогнозира какви форми може да приеме това поглъщане – от "кадифена" окупация и кадировски модел на управление до появата на "зелени човечета". 

Интервю на Наталия Двали

- В края на 2018 година президентът Александър Лукашенко за първи път си позволи остра критика срещу Кремъл. Какво означава това, защо изведнъж Лукашенко се осмели да критикува Кремъл? 

- Това е от безизходица. Лукашенко няма избор, той е притиснат в ъгъла и се зъби на Путин от отчаяние. Той вече не просто е омръзнал на Кремъл, а и му тежи, преди всичко, във финансов смисъл. Бившият председател на Държавната дума Владимир Рижков съобщи, че Русия ежегодно дотира Беларус с 4–7 млрд. долара, а през последните 20 години е наляла над 120 млрд. Мисля, че цифрите са верни, макар че няма точна статистика. 
На Русия и е все по-трудно да издържа Беларус. 
Някъде прочетох много точен термин: "кадифена окупация".  Отдавна е започнала тази "кадифена окупация" на Беларус от Русия.

- Лукашенко е опитен политик и щом така директно се противопостави на Кремъл, значи си е осигурил сериозна подкрепа. Чия? 

- Режимът на Лукашенко, както и режимът на Путин се опират на силовите структури, те го крепят. След разпада на СССР Беларус единствено запази названието КГБ сред седем силови структури. За 9-милиона страна това е красноречиво. Именно на силовия апарат се опира Лукашенко, за да запази властта си, а този апарат работи както във вътрешната, така и във външната политика. Нещо повече, силната координация между белоруските и руските спецслужби доказва, че това е една чекистка корпорация.

- Под сериозна подкрепа имах предвид Запада. Лукашенко някак си успя да пробие международната изолация сред западния политически елит, който преди военната агресия на Путин срещу Украйна смяташе президента на Беларус за последния диктатор в Европа.

- Няма такава подкрепа. Но Лукашенко разиграва някои западни политици, политолози и анализатори, преди всичко от Германия и Полша, които са си внушили, че могат да откъснат Минск с Лукашенко от Москва с Путин. Това е абсурд!
Лукашенко си мислеше, че може да спечели от влошените отношения на Запада и Русия, постоянно искаше кредити от Запада, но нищо не получи. Не се получи желания от него ефект. Лукашенко много вярва и залага на значението на Беларус като транзитна страна между Русия и Европа. Но буквално тези дни се появи една новина, още едно тревожещо послание от Путин към  Лукашенко – че Русия ще снабдява Калининградска област с газ заобикаляйки Беларус. Това е сериозен сигнал и мисля, че не е последен.
Знаете ли, че Лукашенко отдавна е продал на Русия газопреносната система на Беларус? Цялата, 100%! Тоест, транзитът на руски газ през Беларус в Европа става по газпромовска тръба. А "Газпром" има собствена, подчертавам! – собствена въоръжена охрана на транспортните системи. Тоест, ако на Лукашенко му хрумне да затвори тръбата, на територията на Беларус ще се появят въоръжените отряди на "Газпром" с напълно законни, по руските мерки, основания.

- Напълно очевидно е, че Путин няма да се оттегли от властта след края на четвъртия си президентски мандат. Разглеждат се няколко варианта: директна узурпация, операция "приемник", премахване на конституционната забрана за повече от два последователни мандата. Но анализаторите разглеждат като най-вероятен "белоруския вариант" за транзит на властта, а именно: към 2024 година ще бъда създадена Съюзната държава РФ и Беларус, която ще оглави Путин. Колко е реалистичен, според Вас, този вариант? 

- Напълно реалистичен. Нещо повече, преди повече от 20 години, през май 1997 година, Лукашенко и Елцин подписаха Устава на Съюза между Русия и Беларус, който по-късно беше наречен именно "Съюзна държава". В тази съюзна държава има институция Висш държавен съвет, чиито председател през цялото време е Лукашенко, макар, че по устав трябва да има ротация. Но когато Лукашенко подписваше този съюз с Елцин, си мереше шапката на Мономаха: демек: дядото ще пукне и аз сам ще оглавя Съюзната държава Русия и Беларус. Но в Кремъл се появи Путин и Лукашенко разбра, че няма какво повече да "улови".
Почти 20 години Съюзната държава беше в спящ режим и ето, че Москва реши да напомни за него. Вече върви процес на създаване на отбранителната компонента на тази "държава", тоест наднационални органи. За такава необходимост след 2014 година особено често напомнят министъра на отбраната на Русия Шойгу и други кремълски генерали.
В Минск на това винаги са отговаряли с плахи интерпретации, даже предпочитаха да си премълчават, което тревожеше твърдите защитници на суверенитета и независимостта на Беларус. Естествено, властното поведение на кремлевските пълководци след "кримския блицкриг" не спомага за доверието между Минск и Москва.

- Премиерът на Русия Дмитрий Медведев вече подписа указ за създаването на работна група по интеграцията на Русия и Беларус. В Кремъл това се нарича "интеграция", Вие споменахте "кадифена окупация", а на мен ми се струва, че това е началото на пълноценна, включително, военна окупация на Беларус.

- Трудно ми е да си представя, че Беларус ще се превърне във федерален окръг на РФ. Освен ако, към "кадифената" окупация се добави "хибридна". Но не мисля, че след Крим и Донбас Русия ще се реши на такова нещо, а и Западът няма да го позволи. Това е просто невъзможно.

- Какво ще правите, ако и в Беларус се появят "зелени човечета"? 

- Ами те вече са тук, при това отдавна и то във всички силови структури. Макар че, подозирам, Путин би бил напълно доволен от "кадировски" вариант на контрол над Беларус, при който начело на държавата слагат лоялен към Кремъл ръководител, наливат в него огромни пари, а в замяна получават гаранция, че на контролираната от него територия повече няма да има проблеми. Особено за руския капитал, който защитава Путин.

- И кой ще бъде този белоруски "Кадиров"? 

- Със сигурност не Лукашенко, доверието в него вече не е същото. Впрочем, синът на Лукашенко Виктор, който е и помощник на татенцето по националната сигурност, не крие устойчивите си връзки с Кадиров. 
Но вече се вижда понижаването на Беларус до нивото на руски регион, макар и с особен статут. За съжаление, трябва да разглеждаме и такъв вариант. 
По какво се различава сегашната ситуация в отношенията между Беларус и Русия от предишната? Започна транзитът на властта в Русия и това внася нервност в отношенията Минск-Москва. 
С какво ще завърши всичко това е твърде сложно да се каже сега.