Проф. Пламен Цветков: 11 години България се управлява от кагебиско-кадесарската мафия

Брюксел е единственият шанс на народа да се спаси от калпави управници

Днешният цинизъм на властта е поради липсата на вяра и морални ценности

СПИН скандалът показва, че БСП е в задънена улица, ако се разпадне, обществото ще направи огромна крачка напред, казва известният историк

Интервю на Стойко Стоянов

- Проф. Цветков,  очаквате ли  изненади от новия политически сезон?

- Нищо по-различно няма да се случи. Думба-лумба, прерязване на ленти, тупане в гърдите, колко сме велики и как оправяме инфраструктура на страната. Но основните проблеми пак ще бъдат замазвани. Лично мене ме притесняват две теми: Енергийната зависимост на страната. Ясно е, че „Газпром” и Путин си имат своето енергийно лоби, което пречи на постигане на енергийна свобода на България. Правителството сега се пита, защо са толкова високи сметките за отопление, а спряха проучванията за шистов газ. Силно съм притеснен и от офанзивата на управляващите в медиите. Създава се един модел, който силно намирисва на Путиновия в Русия. България все пак е член на ЕС и мисля, че в един момент, както скръцнаха на румънците за дивотиите им с президента Траян Бъсеску, така ще скръцнат зъби и на нас, ако видят, че диктатът в медиите става опасен за демокрацията. Ясно е, че като член на ЕС България трябва да спазва правила, и ако това правителство смята да ги погази, ще му се случат случки. Лошото е, че все се осланяме на помощ отвън. Наскоро чух, че според едно проучване, в България идеята на ЕС е най-популярна. Но допълнението към тази вярна констатация е, че всъщност, българите виждат в Брюксел единствения начин да се спасят от собствените си управници, и от техните злоупотреби и зулуми.

- Казвате, че политиката на управляващите е думба-лумба, но те обещава,  при втори мандат светло бъдеще, повишение на доходите... Реални ли са тези напъни, или са поредната порция  популизъм?

- Популизъм са, но не бих се учудил, ако на следващите парламентарни избори, до които остава по-малко от година, ГЕРБ отново станат първа политическа сила. Няма да имат пълно мнозинство, на този етап няма партия, която може да постигне това, но няма да е изненада, ако Борисов отново бъде натоварен да състави правителство. Реално няма потенциал в другите политически сили. СДС го разбиха, сините не съществуват вече, не са обществен фактор. Явно  има някакъв много силен смукателен фактор, който повлече за съжаление и представители на ДСБ към проекта на Миглена Кунева. А нейната уж гражданска формация си е поредният проект на олигархията, или ако щете на кагебиско-кадесарската мафия. 

Истината е, че от 2001 г. насам България се управлява от измислени политици и от измислени политически сили, но проектантът е един и същи.

- Кой е тайнственият проктант?

- Едни го наричат олигархия, а аз го наричам кагебиско-кадесарска мафия, но понеже вече са минали 22 г. от падането на Берлинската стена, сегашната структура, или структури на тази мафия не са точно същите, каквито бяха към онзи период. Има някакво възпроизвеждане, някакво мутиране, но тези хора не бива да се подценяват. Дори и при промяната, която настъпи при правителството на ОДС, начело с Иван Костов представители от тази мафия успяха да се вмъкнат. И там имаше корумпирани елементи като Евгени Бакърджиев, Стефан Софиянски, Христо Бисеров и много други добре познати имена. Те оправдаваха своята корумпираност с това, че трябвало да се създаде син капитал. Но този син капитал скоропостижно почервеня и се сля с червения, който съществуваше и преди това. Реално става въпрос за една и съща структура, която обслужва едни и същи интереси, предимно Московски. Затова може би олигархичен проект е по-точният термин, но не бива да се забравя, че неговото потекло е от КГБ и разбира се от българското му подразделение ДС.

- Вашето определение „кагебиско-кадесарска мафия” може ли да се наложи като историческо понятие?

- Би трябвало, защото това е тъжната действителност. Усещането, че след 1989 г. в България формално се постигна някакво многопартийно представително управление е илюзия, същите, които бяха на власт и преди това си останаха и в годините на демокрация да диктуват. Или до 10 ноември 1989 г. на власт беше БКП, чиято основна опора беше ДС, а след това постепенно на власт си дойде направо ДС. И там  има нови хора, нови фактори, но ядрото си е същото. Ето например  проектът „Миглена Кунева” от 100 км. мирише на комунизъм.

- По какво  да разпознаем този опасен аромат?

- Първо личностите, които са там. Да оставим самата Кунева, която е червена снаха. Но по-интересен е Даниел Вълчев, с неговите финансови обвързаности и зависимости, те сочат към ДС. Съвсем директно ще го кажа – има една разделителна линия, която един демократ, или един десебар като мен не може да прекрачи. И тази разделителна линия е как се отнасяш към Москва и нейните домогвания, как се отнасяш към миналото на страната си, и как се отнасяш към сегашните политически сили. Или си привърженик на ЕС, НАТО, САЩ и си за енергийна независимост на страната, или се подчиняваш на московския натиск – от тук няма мърдане. Кунева да е казала нещо за енергийната ни зависимост – нямам такъв спомен! Не съм чул от нея ясна позиция, как да се отнасяме към един режим, който става наистина все по-зловещ –  на Путин. И преди и сега той подържа най-отвратителните режими по света –  в Иран, Северна Корея. И политици, които не искат да заемат позиции по тези теми ясно, че са обвързани и зависими от сегашните господари в Кремъл. Ако премълчаваш постиженията на правителството на Иван Костов – 1997 - 2001 г. значи си някъде другаде, ти не си там където е демокрацията и бъдещето на България. Това е разделителната линия.

Знам, че и мен често ме обвиняват, че се правя на демократ пък съм бил син на еди кой си – комунизмът не признаваше човешката личност и правеше всичко възможно да я унищожи. Тази същина на комунизма се усеща от всеки, независимо от неговото различно положение преди 1989 г. това някои твърди глави не могат да го разберат, но то също е и разделителна линия.

- Очаквате ГЕРБ да управляват втори мандат, но как ще ударят този джакпот, след като никнат протести, скача цени на храни, ток?

- Успехът им ще е свързан с тъжния факт, че 80-90% от медиите в България са в едни и същи ръце, и това не са случайни хора, а от милицеонерско-кагебиското лоби и техните наследници. Това са среди обвързани определено с Русия. При тази ситуация на тотална икономическа криза, и изобилие от медии, които мълчат и бодряшки казват колко хубав става животът, но не обръщат внимание на посегателствата върху основите права и свободи на хората, върху проблемите на здравеопазване и образование, естествено, че правителството ще плува в едни удобни води, популизмът ще  е водещ, няма силна и ясна опозиция, а това ги тласка към победа.

- В историята ни имало ли е и други правителства, които са прилагали така успешно тактиката на популизма?

- Обикновено такива са комунистическите правителства като тези на Станишев и Виденов, от по-близкото минало. В по-далечен план е имало  корумпирани правителства, които са оказали лошо въздействие на демокрацията. Едно от тях е на Народния блок, което е на власт от 1931 до 1934 г. и е свалено с преврат заради корупция. А обществеността посреща преврата с радост като събитие. Но в  онази по-груба, селска България е имало все пак и по-здрави морални ценности. Църквата е била фактор и не са стигали чак до такъв цинизъм. От онова правителство на Народния блок е останала доста нелицеприятна фраза. Били са коалиция и са си разпределяли министерствата на „тлъсти” и „постни” дробчета. Министерството на благоустройството и земеделието е тлъсто дробче, защото там са държавните поръчки и далаверата е голяма, а министерството на просветата разбираемо е постно дробче, там пари няма. Но днешният цинизъм в управляващите е точно поради липсата на вяра. Сегашният политик и чиновник са доста по-цинични и арогантни.

- Откривате ли общи черти между управлението  на Борисов и на Путин?

- Има такива прилики. Путин също дойде на власт като антикомунист и понякога си позволява по-остри изказвания. Борисов се заяви също като десен. Той създаде едно усщане, дори и при хора като мен, че е по-малкото зло от Сергей Станишев и Тройната коалиция. Наистина е по-малкото, но само това не е достатъчно. 

В Москва бяха смачкани реалните политически алтернативи на Путин. Вижте на режима в Москва, кой им е опозиция – либералите на Жириновски и комунистите на Зюганов. И при нас си отгледаха една комунистическа опозиция, с която да плашат избирателите, че ако не са ГЕРБ пак ще дойдат Станишев, Доган, такива като царя. Големия проблем на България и на Източна Европа, но при нас най-болезнено се усеща,  е че един социалист, социалдемократ може да стане комунист, националсоциалист или фашист, но обратното - от един фашист, националсоциалист и комунисти не можеш да направиш социалист и социалдемократ. Това е като яйцето и омлета – от яйце можеш да направиш омлет,  но от омлет яйце не става вече. Това е проблемът и с БСП, която си е комунистическа партия. Там текат някакви процеси и промени, идват нови поколения, но те в някои насоки са по-ужасяващи и от старите, по –обременени. Една  част са кръвно наследствени на старата номенклатура, а другите са просто хора, които не желаят да бъдат личности и се кланят на масови убийци като Че Гевара. Страх ме е и при нас да не се случи това, което стана в Русия - в следващия парламент да имаме конфигурация само от ГЕРБ, Доган и Станишев.

- През последните месеци се нароиха поне 5 -6 нови партии, те нямат ли шанс да  пробият?

- Това са все измислени формации и нечистоплътни бизнеси, лошо ще е, ако този народ не осъзнае този факт. При тази тежка ситуация обаче единствената реална алтернатива и на ГЕРБ и на БСП е ДСБ. Тя има потенциал да мобилизира избиратели.

- Но всички анализатори поставят ДСБ под въпросителна за следващия парламент, какъв е там проблемът?

- Важният проблем е, че драстично се подценяват медиите. Но това е хронична болест още от времето на СДС. Другият проблем е усещането за някаква елитарност. Казано по-разбираемо - ние с тези, които са по-прости нямаме работа. Вече обясних къде един десебар трябва да търси разделителната линия – може човекът да е с по-ниска средна обща култура, но да се виждат здравите му принцип, здрава ценностна система. Но все пак медиите са големият проблем на ДСБ. Интернет е добра възможност за организиране на хората. Там е потенциалният избирател и на ДСБ, там са една трета от образованите и качествени гласоподаватели. При правилна стратегия те могат да бъдат организирани за три месеца и да обърнат вота догодина.

- Има ли Борисов исторически аналог сред българските премиери?

- Трудно е да се намери аналог, точно такъв типаж – бодигард на Живков, после на царя трудно може да се постигне такава комбинация. Една от причините за изборната победа на ГЕРБ през 2009 г. е, че комунистическата върхушка не очакваше, че хора от тяхната прислуга ще направят политическа сила и ще спечелят изборите. Защото ГЕРБ това са прислугата на БКП. В БСП открито си казваха: „Как бе, моят шофьор, моят бодигард ли ще спечели изборите?” Но ги спечелиха. Формацията на Борисов са нещо като втория ешалон, но все пак има някакво размиване. Например по селата съм склонен да дам положителна оценка за ролята на ГЕРБ. В тези райони те се борят с комунистите и изместването им е положителен факт.

- Изследвате митовете в историята, как разчитате СПИН скандала в БСП?

- Смея да се надявам, че там вече са стигнали до задънена улица. СПИН скандалът е точно такова потвърждение. БСП нямат идентичност, защото комунистическата идеология, която са олицетворявали е вече тотално компрометирана. Провали се и съпротивата им срещу влизането на България в ЕС и НАТО. На последните парламентарни избори една голяма част от бизнес средите смениха посоката и подкрепиха ГЕРБ,  това хвърли БСП в дълбока криза и затова смятам, че това е краят на мастодонта, който стоеше непокътнат от времето на комунизма. Ако те се разпаднат, обществото ще направи голяма крачка напред, а и най-после може да се появи партия, която повече да прилича на истинска левица.