Илияна Йотова: ГЕРБ си пълни предизборните каси с еврофондове; ще сезираме ЕС

"Корнелия Нинова изпитва синдрома на пренебрегнатата. Георги Първанов е друг тип човек, в никакъв случай не стои зад т. нар. СПИН скандал", категорична е евродепутатката от ПЕС Илияна Йотова.

 Интервю на Васил Василев

- Г-жо Йотова, защо след последните данни, които бяха изнесени от ЕС, отново сме най бедната държава?

- През 2012 г. България остава най-бедната страна в Европейския съюз, но тя е и най-неуютното и непредпочитаното място за живот. Това е по-страшно, отколкото статистиките колко пенсии и заплати се получават, защото хората са отчаяни и все повече българи търсят друго място за живеене. Не е тайна, че освен млади хора, държавата напускат професионалистите ни в много области, една от които е здравеопазването. Бедни сме, защото беше спряна инерцията от 2007, 2008 и 2009 г., когато може би хората живееха най-добре в рамките на целия преход. Тогава имаше една политика, която беше насочена не само към доходите на хората, а и към икономиката на страната. Тук дори не говоря за финансовата част от управлението, а за цялостната политика, която днес липсва. 

- Кои са фаталните грешки, които допусна Бойко Борисов?

- При предишното управление бяха привлечени редица чуждестранни инвеститори, например. В България започнаха да се откриват чуждестранни компании, които създадоха реални работни места. Те бяха не само в сферата на услугите, но и в производството. За съжаление, от 6 млрд. лв. инвестиции при предишното управление, бяха сведени до няколко стотин милиона лв., което е огромна крачка назад. Бизнесът започна да се оттегля от страната ни. В един момент се оказа, че Македония и Сърбия, които не членки на ЕС развиват по-добре своята икономика от България. За жалост чуваме от американски и европейски компании, че не искат да инвестират парите си у нас, тъй като в момента няма сигурност за капиталите им. Дори и световната икономическа криза да отмине, без ясно регламентирани правила, не можем да очакваме мащабните инвеститори да дойдат в България. В държавата има богопомазан бизнес. Той се състои от тесен кръг хора, приближени до властта, който печели големите обществени поръчки за сметка на по-малките предприятия и частници, които фалират. 

- Koга започнаха тези процеси в управлението на ГЕРБ?

- Всичко това започна в края на 2009 г., когато министър Дянков не се разплати с фирмите, които имаха държавни вземания. Масово хората останаха на улицата. Без да политиканствам, трябва да кажа, че през цялото си управление ГЕРБ заложи на финансовите рестрикции – нямаше повишаване на доходите, както нямаше откриване на нови работи места, а напротив. Безработицата продължава да расте. Правителството работи против елементарните икономически закони. След като няма работни места, то съответно потреблението намалява, хората пестят средства, защото не са сигурни за бъдещето си. По този начин пък останалите в частния сектор нямат приходи, фалират и в крайна сметка се получава боксуване. На практика и малкото останало производство в страната продължава да фалира. Никой не отрича желанието на кабинета да строи магистрали, но Бойко Борисов не успя да разбере, че пътищата са средство. Те не могат да бъдат цел. Затова аз питам коя е визията на правителството? Ако Цветан Цветанов една година след изборите каза, че вярва в чудеса, кое е това чудо, което се случи досега?  Какво предлагат на младите хора, да чукат камъни по магистралите ли или да карат машините за строителството им? Има държави в ЕС, които развиват машиностроенето, други са си поставили като приоритет земеделието, каква е целта на България, какъв е нашият приоритет, не става ясно. Говори се за реформи в образованието, но тези млади хора, които излязат от висшите ни учебни заведения, няма къде да започнат работа. Наред с това големите фирми, след като изнесоха парите си от нашите банки, постепенно оттеглят бизнеса си извън страната ни. Друг голям проблем е българското здравеопазване. Освен да се изживява като Майка Тереза, Десислава Атанасова няма никаква представа какво прави. Тежко и горко за този, който дойде след нея. Имам информация, че правителството предлага на водещи специалисти да поемат здравеопазването, но всички отказват. Отникъде няма тунел.  

- Успяхме ли да усвоим максимално еврофондовете през последните 3 години?

- Големият проблем при усвояването на еврофондовете е, че парите, предназначени за общините, отиват в предизборните каси на ГЕРБ. В най-скоро време ние ще изнесем конкретна информация за това. Ще сигнализираме съответните органи у нас и в Европейския съюз. Лиляна Павлова е замислила да прехвърля средства към общини, в които не управлява БСП. Останалите има реална опасност, след като им бъдат прекратени по средата проектите, да фалират. 

- Защо не можете да се разберете с ГЕРБ на тема енергетика?

- Защото липсва адекватен диалог. Би трябвало управляващи и опозиция да седнат на една маса и да се разберат какво точно искаме за страната – да развиваме ли енергетиката, ще строим ли АЕЦ, 7-ми блок за „Козлодуй” и да се обсъдят още изключително важни въпроси. Това е единственият път, по който може да се намери изход от сложната ситуация. Това са важни теми, които не се изчерпват с мандата на едно правителство, а продължават в рамките на няколко следващи кабинета.

- Готова ли е БСП да се откаже от АЕЦ „Белене” или партията ще преследва на всяка цена строежа на централата? 

- Ние искаме да чуем първо какво ще каже народът по тази тема. Почти никой не вярваше, че БСП, а и други организации, които се включиха в инициативата, не вярваха, че ще съберем 700 000 подписа. Сега следва вторият етап, в който по всякакъв начин ще се попречи на референдума. Не са случайни комисиите в парламента, които работят срещу това. Последният пример беше комисията за корупция в енергетиката, оглавена от Яне Янев. Лидерът на РЗС очевидно изпълнява някаква политическа поръчка и избира удобни за нея хора. Няма нищо лошо. Нека още веднъж да проверяват, но ние искаме да бъдат изкарани на светло договорите, които е подписал шефът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Крадецът вика дръжте крадеца. Що се отнася до референдума, сроковете и проверките по подписите се бавят умишлено по заповед на правосъдния министър Лиляна Павлова. Целта е през това време да бъде подготвена и проведена кампанията срещу БСП за ядрената енергетика, за строежа на АЕЦ „Белене” и да бъдат омаловажени 700 000 подписи за референдум, от който ГЕРБ се страхува. Управляващите знаят, че са подкрепят слабата позиция, а Бойко Борисов лично си смени позицията няколко пъти. Както твърдеше, че страната ни ще фалира без този проект, така изведнъж зави в друга посока.  

- Новата централа не е ли аналогична със строенето на магистрали? Ако бъдат похарчени милиарди за АЕЦ, как ще се повишат доходите на гражданите?

- По никакъв начин не искам да влизам в огромния хора на „специалистите” по тази тема. Оказва се, че в България след политика и футбол, много хора разбират и от ядрена енергетика. Ако всеки започне да се бърка в подобна деликатна сфера, не се знае, не дай си Боже, някой ден дали няма да се стигне до някой страшен инцидент. Говорила съм с много специалисти, които обясняват, че „Белене” ще се строи с чужди средства и няма по никакъв начин да се отрази на българските данъкоплатци. Освен енергийната ни обезпеченост, централата ще осигури работни места. Правителството изпуска много важен момент. През 2007 г. БСП извоюва от Европейския съюз разрешението да се построи АЕЦ „Белене”. Заговори се за седми блок в „Козлодуй”, но за него също трябва да имаме разрешение. Колко време ще го чакаме? Дали премиерът и екипът му си дават сметка за това? 

- Какво се случва в БСП? На кого беше нужен СПИН-скандалът в партията?

- Този нищо и никакъв повод разпали страстите в партията и показа, че все БСП не е единна. Скандалът показа, че след конгреса има групи, които все още не са се примирили с резултатите (Корнелия Нинова, която нападна Антон Кутев, не бе избрана в ръководството на партията – б.а.). Друг е въпросът, че г-н Кутев, който дълго време се занимава с медийната политика в БСП, трябваше да прецени какво казва и какви последствия ще имат думите му. Но Корнелия Нинова трябваше да му се обади на следващия ден и да му каже, че казал глупост и че може да има последствия за БСП. Да го посъветва лично да излезе публично да се извини, или да каже, че думите са извадени от контекста. Тя изчака 3-4 дни и излезе с отворено писмо. Към кого беше отворено, така и не разбрахме. Фактът, че тя не е в бюрото, а Кутев е член, не вярвам да е влошило техните човешки отношения. Всичко това беше умишлено направено. Групировките, които са против Сергей Станишев като председател в БСП, не смятат, че трябва да има консенсус в партията.  

- Прозира ли ръката на Георги Първанов, която люлее „столетницата”?

- В никакъв случай не мисля, че Георги Първанов стои зад целия този случай. Аз съм работила дълги години с него, от 1997 г. Първанов е друг тип човек. По-скоро при Корнелия някакси се задейства синдромът на пренебрегнатия, докато при Румен Петков и Кирил Добрев надделяха емоциите.