Осман Октай: Доган избра Пеевски, защото спешно трябва да покрива дълговете си

Въпрос на време е Сокола да бъде изгонен от резиденцията в Росенец

Осман Октай

Осман Октай

Ласкателите на Радев го заблуждават, че е направил нещо на местния вот, допуска грешките на Желев, Стоянов и Първанов

Изборите в София и отвращението, с което се гласуваше показаха, че бунтът на гражданите още е жив, казва анализаторът
 
След както Доган назначи Пеевски за съпредседател на парламентарната група на ДПС Осман Октай обяви, че спира да дава интервюта за медиите. Пред Faktor.bg той наруши мълчанието и командира последните знакови събития в страната.

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Октай, какво се случва в ДПС, след като дори този път Ахмед Доган не дочака и Коледа за оставката на лидера на партията, както се случи с прословутото тържество и свалянето от председателския пост на Лютви Местан? 

- Ахмед Доган опитва да тушира напрежението. Нищо чудно, че беше пратил писмо до Карадайъ и партията през Филиз Хюсменова, за да изхвърлят председателя си. Доган винаги е използвал председателите си като мъжки секретарки. Всичко това беше очаквано, защото на Ахмед Доган му трябваха милиони, за да си покрие дълговете към фирми като „Булгаргаз“. 

- Как си обяснявате играта на ДПС в Североизточна България – в парламента е срещу БСП, а в области като Силистра, Разград, Шумен и Търговище се състезава заедно с Нинова и Борисов?

- Хартиената бюлетина, която беше наложена, е нещо хубаво за общините, за които говорите и те неслучайно 30 години се борят за нея. Едно време партиите пращаха свои хора в различни селища, но отдавна не го правят и заради това играят БСП и ГЕРБ с ДПС по райони. В секциите хората са назначени и не са командировани, както се правеше преди. Днес виждаме, че те са от самото населено място и дори няма нужда да бъдат пращани, както преди, външни хора, за да следят вота. Вече се заключват вратите и се вкарват „свои хора“. Всичко е от името на „благодарността“. В Силистра щеше без малко да спечели кандидатът на ДПС, а не на Корнелия Нинова, колкото и да се хвали. Така се прави с местни феодали, които нямат никакво отношение с центъра. Те решават изборите. Сблъсъкът не е партиен, а местен. Колкото и да говори Бойко Борисов срещу мутрите във Варна, видяхме какво се случи. В същото време бяха унищожени младежките структури при Костов. В София десните не се обединиха. От 2020 г. казвам, че  в столицата ще има тотална съпротива срещу всичко това от младите хора. Ако утре обаче Бойко Борисов каже, че трябва да се махне правителството, то ще падне, докато кметът има 4-годишен мандат. По този начин се създава нова ситуация. Сега е моментът да се разкрият всички възможни схеми, които са правени в София, във Варна, в  Пазарджик и в Благоевград. В момента има страх, че утре ще падне Денков и прокуратурата може да разкрие всичко. 

- А дали Румен Радев не е бил готов със служебния кабинет  още преди местния вот? 

- Румен Радев иска да си управлява със служебно правителство. Президентът си е повярвал около местния вот с ласкателите си, че той ще успее да спечели мандати на последните избори. Той просто се залъгва, защото подобни случаи имаше и с Желю Желев, с Петър Стоянов и с Георги Първанов. Румен Радев няма да направи изключение. 

- Ще може ли обаче Ваня Григорова с набраната инерция да детронира Корнелия Нинова или пък да влезе като лице в евентуален нов президентски проект? 

- Нищо няма да стане. Както се случи с Миков и със Станишев. Те не можаха да съборят София и да се качат на черешата. В този смисъл – промяната е в съзнанието на хората, а не в партиите. Точно заради това в София имахме подобен пример с отвращението, с което гласуваха. Бунтът на гражданите е жив. Това на практика е изводът от изборите.  

- Къде остава Ахмед Доган, защо го нямаше в медиите по време на вота, а избра отново да отправя послания чрез свои хора в ДПС? 

-Ахмед Доган овласти Пеевски, за да свърши работата му. Местните групировки се промениха. Пример е Кърджали. Аз не казвам, че там местните не са се окопали около Хасан Азис през последните 15-20 години, но се пращат нови хора. Сега това е човек на Фуат Гювен, един от знаковите обръчи на Ахмед. Важното е той да може той да си плаща сметките. На него му трябват 35-36 млн. лева, за да си плати спешно задълженията към „Булгаргаз“. Няма друго обяснение, защото е въпрос на време Ахмед Доган да бъде изгонен и от резиденцията в Росенец. Не случайно Пеевски напада така остро Лукойл, на чиято територия се намират морските му сари. В момента той се занимава само с чашката и не прави друго, освен да ходят при него хора като Пеевски, за да му показват папката с имена на кандидатите за различни постове.