Майкъл Макфол: Президентските избори в Русия няма да бъдат признати за честни и свободни, след като Навални умира в килия

В Русия по-добре няма стане, но може да стане още по-зле

Майкъл Макфол

Майкъл Макфол

Сега страната е много по-автократична, а гражданите са много по-силно контролирани, отколкото в късната брежневска епоха

Предстои нова мобилизация, Путин ще изпрати още руски мъже на смърт в Украйна, прогнозира бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол

Интервю на Олга Тихомирова, DW

- Господин Макфол, Владимир Путин ще победи на президентските избори през март. Има ли вероятност, че САЩ и останалите западни държави да не го признаят за легитимно избран президент на страната?

- Никой няма да смята тези избори за свободни и честни. Така беше и по отношение на много руски избори в миналото. Ситуацията се влошава от това, че най-опасният опонент на Путин – Алексей Навални, в момента умира в затворническата си килия в Русия.
Така че тук няма никакви илюзии. Тук, в САЩ тези избори не се разглеждат като някакво значимо събитие.
Що се отнася до по-сложния въпрос – ще решат ли Съединените щати или администрацията на президента Джо Байдън да не признаят Владимир Путин за законно избран президент – не знам отговора на този въпрос.
Предполагам, че ще го признаят, защото съществуват определени дела, които те ще искат да продължат да вършат с него. Но не мисля, че ще изпитват голям ентусиазъм в това отношение.

- Вие отдавна следите еволюцията на Путин и неговата система на властта. Очаквате ли някаква нова фаза след президентските избори в Русия? И така наречените „избори“ ще променят ли нещо в тази система?

- Действително, аз следя от дълго време кариерата и режима на Путин. През март 2000 година написах първата си статия с предупреждение за неговите антидемократични склонности.
Разказвам ви това, защото сега, след две десетилетия, отново пиша пак такава статия, опитвайки се да предупредя, че той е диктатор, автократ. 
И ако мислите, че по-лошо не може да бъде – може!
Репрессиите винаги може да бъдат усилени. Макар, че ми е трудно да си представя, какво още би могло да се направи: толкова тъмно и унило е сега в Русия. Свободни медии няма, лидерите на опозицията са в затвора.
Аз съм живял в СССР в залеза на съветската епоха. И на мен ми се струва, че сега страната е много по-автократична, а гражданите са много по-силно контролирани, отколкото в късната брежневска епоха. 
Това действително е трагично!
Но аз мисля, че не трябва да подценяваме това, до каква степен нещата могат още да се влошат. 
По-добре няма да стане, но може да стане още по-зле!

- Има опасения, че след изборите в Русия ще започне нова вълна на мобилизация, в страната ще блокират и YouTube. Какво мислите Вие? И как още шест години Путин на власт ще окажат влияние на хода на войната в Украйна?

- Това са трудни въпроси, но се радвам, че засегнахте темата за YouTube. Това би била драконовска мярка след изборите, ще бъде изключително непопулярна. Затова не мисля, че той ще се осмели да го направи преди изборите.
Но след тях може да се поддаде на изкушението, защото YouTube остана почти единствения канал за информация, който не се контролира от руската държава.
Мисля, че мобилизацията след президентските избори е неизбежна.
Редиците на руските военни са изтощени, загубите са катастрофални. За да се запази статуквото на бойното поле, на него ще му се наложи да изпрати още повече млади руски мъже да умрат на бойното поле в Украйна.
Той няма друг изход, ако иска да удържи сегашните позиции и тази мярка също ще бъде непопулярна.
Като човек, който десетилетия е изучавал диктаторските и демократичните режими, мога да кажа, че да разбереш истинските нагласи на хората, живеещи в диктаторски режими е много сложно. Хората, живеещи в такива режими нямат стимул да изразяват истинските си предпочитания. Това им носи само неудобство.
Затова дори допитванията, на които се доверяваме, трябва да се възприемат в контекста на това, че във всеки тоталитарен режим, особено в такъв, който е в състояние на война, се случва огромна фалшификация на нагласите. Защото ако кажеш какво наистина мислиш, ще те пратят в затвора. И аз мисля, че когато говорим за днешна Русия трябва непременно да имаме предвид този факт. Да, има твърдо ядро привърженици на Путин, аз го наричам „сибирските бабички“ – те подкрепят войната, защото гледат само руска телевизия и се намират под нейното влияние.

- Мисля, че има и немалко московчани, които нелошо заработват от военното производство и са много доволни.

- Това също е вярно. Какво имам предвид, когато говоря за „сибирските бабички“? В продължение на много години в Русия съществуваше точно обозначена зависимост: колкото по стар и зле образован, колкото по-далече от големите градове живее и колкото по-малко пари има човек, толкова по-голяма беше вероятността той да е привърженик на Путин. 
Което не означава, че млади, образовани, състоятелни, печелещи добри пари хора не подкрепят Путин.
Това е просто демография на електората. 
Но ако ти убиваш все повече млади хора, това влияе на демографията на Русия. И с течение на времето, не за месеци, но за години, натрупващият се ефект на това развитие ще се окаже за Путин проблем.
Точно така, както Леонид Брежнев, който изпрати хиляди млади съветски войници на смърт в Афганистан.
Това не се случи на втората година, а на десетата, и когато на власт дойде Михаил Горбачев, се оказа, че това е цена, която обществото не желае повече да плаща.

- За Украйна 10 години са твърде песимистична прогноза. Има ли надежда, че няма да се наложи да чакаме края на войната толкова дълго?

- Разбира се, аз се надявам, че Путин ще се изтегли от Украйна. Това би сложило край на войната и той може да направи това, а неговите привърженици ще го подкрепят.
В САЩ съществува мита, че на Путин трябва да се позволи да „запази достойнство“, защото иначе ще го свали някой националистически лидер.
Аз смятам, че това е глупост. Той няма нужда да запазва достойнство пред никого. Това е тоталитарен режим, него никой не го предизвиква. А по резултатите от проучванията виждаме, че мнозинството от хората искат войната да свърши.
Те биха били щастливи, биха празнували това и няма да се вълнуват принадлежи ли Донбас на Русия или не…
Но даже след като казвам това, искам да подчертая: аз не мисля, че Путин ще го направи.
Предполагам, той мисли, че просто може да запази статуквото. Русия разполага с повече хора, които може да изпрати на смърт в сравнение с Украйна. Русия има повече икономически ресурси, които може да пропилее, създавайки ракети, бомби и дронове, в сравнение с украинската икономика.
А помощта за Украйна от Запада ще намалява с времето. 
И колкото и трагично да е това, но Путин може да се окаже прав в сметките си.
Аз се надявам, че той е сбъркал, но се опасявам, че може да се окаже прав.

- Тоест, санкциите не постигнаха очаквания ефект, а Западът се умори да подкрепя Украйна?

- Целта на санкциите е да прекратят войната. Войната не е прекратена, това значи, че санкциите не са постигнали целта си.
Но би било неправилно да кажем, че санкциите не водят до икономически ограничения за Русия. Ако ги нямаше, всичко щеше да бъде значително по-зле.
Руската икономика би била в много по-добро състояние, заради енергийните санкции, които съкратиха значително доходите на Русия, технологиите, които са принудени да внасят. Те им струват много по-скъпо. Заради индивидуалните санкции определени хора изпитват трудности. Така че, не може да кажем, че санкциите не работят, но работят не толкова ефективно, колкото бихме искали.
Същото бих казал и за военната помощ от Запада. Работят ли системите за ПВО HIMARS? Да. Те унищожават руските цели и военните им възможности всеки ден. 
Но войната продължава.  А това значи, че това въоръжение не изпълнява предназначението си.
Дилемата е в това, че в Америка – не говоря за европейските страни, доколкото не съм наясно с тяхната политика - все повече се изостря дискусията трябва ли да продължим да оказваме помощ на Украйна?
Това, че президентът Володимир Зеленски дойде във  Вашингтон, срещна се с членове на Конгреса и не ги убеди да гласуват за нова помощ е знак за растящата съпротива срещу това да продължи помощта за Украйна. 
И това много ме безпокои.
Превод: Faktor.bg