Христо Ристосков: Футболът ни прилича на перестройката, първенството ни е като трета австрийска дивизия

Държавата не може да направи нищо, парите в БФС са от ФИФА и УЕФА, на които не им пука особено за нас

Христо Ристосков

Христо Ристосков

Борислав Михайлов използваше всичко за собствена употреба, за Бербатов поне сме сигурни, че ще идва трезвен на работа 

Проблемът в спорта е в детско-юношеските школи, където родителите ядат и пият с треньорите и искат да направят децата си Марадона, казва пред Faktor.bg международният рефер Христо Ристосков

Интервю на Васко Василев

- Г-н Ристосков, какво се случва с българския футбол и защо се стигна до поредната катастрофа? 

- По време на перестройката имаше една кофа с кюмюр, която се прехвърляше в празната – получаваше се само прах. С българския футбол се случва същото. Не знам дори вече на кое място сме в ранглистата на ФИФА, няма детско-юношески школи. Случайно в Сандански видях миналата година в едно заведение как родителите и треньорите пият заедно пред децата. Няма как да се получи по този начин. Най-големият ни проблем е при подрастващите. Боби Михайлов от сутрин до вечер лъже и с него нищо не може да се случи. Случайно бяхме с Емил Велев в един хотел и си говорихме как няма дори условия за аматьорския футбол. Виждаме как една Австрия се класира вече колко пъти на европейски първенства, и то – с убедителна игра. Промяна при нас е нужна, но не по политически начин, а самите футболни хора да го разберат, но дори самите те нямат желание себе си да променят. 

- Футболните хора са разделени условно на два отбора – за Борислав Михайлов и за Димитър Бербатов. Какво могат и трябва да променят от екипа на Бербатов, ако стане президент на БФС, например? 

- Той и екипът му могат да направят много промени, защото първо сме убедени, че Митко ще ходи трезвен на работа. Освен това – честно момче е и няма да управлява самият Бербатов, а екипът му. Може да се кандидатира и друг за президентския пост и това, кой ще стане президент, ще реши конгресът. Не може да се работи еднолично. Всеки си идва със свой екип. Досега Борислав Михайлов показа, че е най-слабият ръководител в българския футбол и използваше всичко за лична употреба покрай приятелството му с Мишел Платини. Друг въпрос е, че видяхме и Платини къде свърши. За голямо съжаление, в България най-големият проблем не е политическата, а правораздавателната система. Кой ли не в Европа ни писа доклади за прокуратурата и за полицията, но всичко си остава на едно и също ниво. Народната милиция изпопреби на протеста феновете. 

- Каква е функцията на спортното министерство и защо изглежда, че от него нищо не зависи? 

- Спортното министерство издава лицензи на съответните федерации, но не мога да ви кажа как е издаден лиценз на БФС. Там си има юристи, които могат да отговорят. Министерството не финансира БФС, а и от там не искат пари, защото след това не могат да ги разследват. Парите в БФС идват по програми на ФИФА и на УЕФА. Публична тайна е какво се случва с поръчките, но явно и на ФИФА, и на УЕФА не им дреме, защото също имат солидни спонсори. Колко време се говори за базите ни, но в крайна сметка в този живот най-важен се оказва човешкият капитал. Когато нямаш кадри, няма какво да се случи. 

- Наскоро, около всички спорове, се заговори, че не се строят стадиони. Това причина ли е за лошите резултати, които виждаме?

- В нормалните държави в ЕС от „Рапид – Виена“ направиха нов стадион. Когато си президент на футболен клуб, не чакаш държавата, а си правиш сметката и маркетингова стратегия. Не може само да хленчат като ощипани госпожици и да се чака на държавата, която си гледа пенсионерите, здравеопазването и т.н. А и явно в БФС така им изнася – магаретата да си стоят по селските стадиони, а още преди години, докато в другите страни всичко беше дигитализирано, ние пишехме на хвърчащи листи протоколите от мачовете. 

- Защо не подадоха оставка и другите в БФС около Михайлов, като Емил Костадинов, Йордан Лечков, Венцислав Стефанов? 

- Аз съм разочарован от Кирил Домусчиев. От него имаше очакване, че е нещо ново и различно. Ако имаше голям морал, досега трябваше 100 пъти да си подаде оставката. След като стои в този упадък, няма какво да коментирам. А Венци Стефанов да не говори празни приказки, защото се познаваме от много време. Когато приказва, гледай нагоре и се смей. Ако Изпълнителният комитет имаше някакъв морал, трябваше да си подаде колективно оставките. Без натиска на феновете, Боби Михайлов няма да си тръгне. 

- Очаквате ли поредни безредици в центъра на столицата, ако бъде преизбран Михайлов? 

- За пореден път станахме за срам в Европа. Народната милиция преби хората, а ролята на полицията е да вземе превантивни мерки и не след това за пореден път „да вървим след събитията“. За съжаление в България става точно обратното. Във футбола, както във всичко друго – всеки има право на протест – дали ще е срещу правителството, срещу политическата система, партия, личност или срещу БФС, не може да ограничиш хората да изкажат недоволството си. Това е положението – без натиск няма как да станат нещата. В противен случай футболът ще продължава да затъва и ще си стоят Лечков, Костадинов и останалите, за да казват „изкарваме едни пари, но нямаме“. И това е всеки Божи ден. Истината е една – докато футболните хора не се променят, няма какво ново да очакваме. Държавата не може да се намесва, защото спортното министерство само може да издава лицензи за всички федерации. На последния конгрес Борислав Михайлов беше избран с манипулации. Покойният Камен Костадинов водеше събранието и досега има дела в съда. Нека да се слезе на земята и да се работи с децата, а не да носят торбите с ракия и луканки и да правят банкети пред момчетата от школите. Родителите да спрат с фиксацията, че детето им ще стане Марадона. Аз съм минал през детско-юношеската школа на „Пирин“ и всичко останало са измишльотини. 

- Постоянно се спори за чужденците в първенството – прекалено малко ли са българите в отборите ни? 

- В ЕС, независимо от коя държава си, не се броиш за чужденец. За тези, които стават натурализирани българи от Африка, отговаря този, който им дава гражданство, а това е президентската институция. Тук вече няма какво да обвиняваме футболните хора. Според мен не е причината за проблемите ни във футбола с чужденците, защото те помагат да се вдига нивото.
 
- Къде остава съдийската гилдия? 

- Спортната журналистика е в голям упадък и е превърната масово в платени клакьори. Нищо не може да се случи чрез съдиите, защото съвременният футбол е в ново темпо. В България има 2-3 отбора, които играят добре и това са „Лудогорец“, ЦСКА и в „ЦСКА-1948“, имат и добри футболисти. Темпото в нашето първенство обаче прилича като в трета австрийска лига. Не може да искаме качество, когато се играе ходом.