Д-р Мирослав Ненков: Думата на 2023 г. е „пропаганда“, заради нея нямаме лидери и доверие към политиците

Копейкин ми е най-комичният политик, от градската десница бият по скука

Мирослав Ненков

Мирослав Ненков

Вицът, който описва годината, е „Прост човек и силен вятър спирка нямат

В здравеопазването положението е: „Назначават свои, а им дават работа като за умни“, казва пред Faktor.bg бившият здравен министър

Интервю на Васко Василев

- Д-р Ненков, кой виц най-точно описва 2023 г.? 

- Прост човек и силен вятър спирка нямат и това се отнася в широк план. Ние сами си докарахме политическата обстановка с уникално „мъдрите“ избори, които имахме. 

- Коя е най-комичната фигура за изминаващата година година? 

- Много ми е забавен Копейкин. Той е фигурата, която най-много ме разсмива. 

- Как си обяснявате обаче все пак голямата подкрепа, която получи и факта, че хората гласуват за него? 

- Да се върнем две стъпки назад – прост човек и  силен вятър не можеш да ги спреш. За мен няма никаква разумна логика да гласуваш за формация като тази („Възраждане“ – б.ред.). Аз претърпях много жестоко разочарование, след като мои съграждани и крайно претенциозни столичани бяха гласували за тази формация. Но както казва лидерът на друга много забавна формация ИТН – това е суверенът. 

- Имате ли виц за събарянето на Паметника на Съветската армия? 

- За МОЧА нямам виц, но това, което се случва е позитивно събитие, защото този паметник няма нищо общо с изкуството и с красивото. Това е чиста пропаганда в най-долен съветски вид. Тези, които се прекланят пред паметника, да си го сложат някъде, където да могат да му се радват и да му носят цветенца. Госпожата от комунистическата партия направи много силно предложение да се отделят 2 млн. лв. за възстановяване на МОЧА. Могат да си го монтират пред „Позитано“ 20 или в Правец. Не може обаче да се набива такава гнойна пъпка в центъра на София. Ние виждаме прекланяне пред държавата завоевател и пред тези, които донесоха най-долните и гнусни практики. Ще бъде прекрасно на това място след демонтажа да си остане парк.  

- Кои са най-скучните политици за 2023 г.? 

Най-скучните политици за мен са от градската десница. Те не умеят да разговарят и да комуникират горе-долу разбираемо. Използват се едни равни слова и не се реагира бързо.

- Коя е думата, която най-точно описва отминалата година?

- Думата на 2023 г. за мен е „пропаганда“. За съжаление, това е много мощен инструмент за влияние върху общественото мнение. Той се използва безскрупулно от всеки, който се завърта в публичното пространство. Онези, които използват пропагандни тези, смятат, че внушават нещо на обществото, но всъщност убиват доверието на хората. Това е и причината да няма здрави политически лидери – липсата на доверие е заради пропагандното отношение към народа. 

- На кого бихте оприличили президента Румен Радев? 

- Няма да направя подобно сравнение, защото той и хората около него са обидчиви. Имам много ясна квалификация на какво прилича. Не трябва обаче да забравяме, че той – хубав, лош, е избран да представлява общонационална институция. Аз в никакъв случай не го харесвам, но не е редно да правя подобен тип сравнение. Ще бъде малко като Тошко Йорданов на трибуната на парламента. Гласът на малкото хора, които са гласували за президента, натежава, защото много не са отишли да гласуват. Повечето от тях са такива, които „разбират нещата“ и знаят какво да се направи, но ги мързи да упражнят вота си. През всички избори, през които преминахме, включително и президентските, това беше основната нишка, която се прокарваше от ваши колеги и от статуквото – колко били изморени хората. И накрая една малка част от обществото решава. 

- Прекъсна ли се практиката да се използват снимките на популярни личности за реклами на лекарства? И вашето име бе забъркано в такава схема.

- Аз искам да декларирам пред вашите читатели, че никого не съм и няма да рекламирам лекарства. Периодично се появяват все още подобни помиярщини. Проблемът е, че законодателството изостава в тази посока. 

- Какво се случва в здравеопазването, започнаха ли да се решават проблемите през 2023 г.? 

- Наливат се още пари, за да може една група кърлежи да се донаядат, да си купят още една яхта, да отидат за 62-ри път на Малдивите и да пазаруват в Париж. В една крайно непроменена система, каквато е тази на здравеопазването, наливането на още пари до нищо няма да доведе. Тази година се дават 8 млрд. лв., догодина, примерно 30 млрд. лв. 

- Кой е отговорен за липсата на реформи?

- Отговорен е този, който дава подкупа и онзи, който го взима. Това не са един и двама души. През всичките тези години те натрупаха голям ресурс – и материален, и политически и станаха много мощни. Затова аз съм крайно скептичен, че в системата на здравеопазването може да настъпи някаква промяна. Ще дам следния пример – каним се да отваряме още болници, при положение, че имаме огромна леглова база на глава от населението и в момента. От това няма смисъл. Наливането на повече пари няма да доведе до по-добро качество на медицинската помощ, няма да задържи лекарите в страната, няма да подобри заплащането на лекарите и на сестрите, нито пък ще намали доплащането на пациентите. Решението е „огън и меч“. Мой приятел и колега излиза от гигантска държавна болница, в която взима Х пари. Отива в една много малка частна болница, в която с много по-малко работа печели значително повече. Въпросът е как се получава така, че един огромен институт не може да плаща, колкото в малката болница, която не е на загуба, защото в нея не се краде. В една водеща клиника ръководителят отдавна е пенсиониран. В същото време държи плътно до себе си отново пенсиониран професор, дясната му ръка. Двамата колят и бесят. Младите хора с езици и с хъс за работа са прекършени от тези двамата. На конкурс за шеф на отделение се явява един от тези млади хора. В крайна сметка печели дъртият, „дясната ръка“ и с директора започват да тормозят това момче, защото имало „наглостта“ да се яви на конкурса. Как се реформира това нещо и как да задържим младите хора? Има твърде много лечебни заведения спрямо наличния брой лекари и сестри. Положението ще става още по-зле. Големите структури не могат да плащат, защото не им стигат парите и 8 млрд. лв. са малко. Това последното вече е шега. Правят се ремонти на покриви и на дограми от определени фирми. Ако вие си направите подобен ремонт вкъщи, ще ви излезе 3 пъти по-евтино. Разбира се, ако направим проверка, всичко ще излезе напълно законно, ще е спечелила единствената явила се фирма с четворно по-висока цена. Това пак са по-ниските нива. По-високите са там, където започват да се разпределят средствата. 

- Ако сега отново сте министър на здравеопазването, вие как бихте реагирали? 

- Министърът не може да направи нищо без изключително голяма политическа подкрепа. Той може само да затвори някакво мъничко кранче. Ако затвори по-голямо, ще излезе някой „смел“ репортер да разкаже какви неща върши министърът и премиерът ще го уволни, за да не би да се развали имиджът на правителството. Депутатите в парламента нямат визия какво ще стане със здравеопазването след 6 или след 20 г., а това касае всички, защото рано или късно опираме до лекари. Натрупаха се прекалено много фактори, които правят средата, в която работя, токсична. Всички имаме приятели и познати, които живеят в Западния свят и те ще ви кажат как си записват часове четири седмици преди това. Да, не чакат пред кабинета, но чак след един месец. Според мен, ако човек може да си избира, би предпочел да почака 2 часа пред кабинета на личния си лекар, а не 4 седмици. Т.е., по отношение на достъпността не сме толкова зле, колкото го описват някакви хора. Това не променя другите факти и проблеми. 

- Има ли някакъв шанс да се върнат лекарите и медицинските сестри, които избягаха в чужбина? 

- Наемният труд се вълнува от две неща – от пари и от отношение. Парите са по-лесно решимият въпрос. Смяната на поколенията в нашите среди е много трудна. Когато един лекар се пенсионира и има сили да работи, той може да продължи да помага, но не на началническа позиция. Тук щом си наш човек, може да правиш каквото си искаш. Много харесвам тази сентенция – назначават свои, а им дават работа като за умни.