Миролюба Бенатова: Българки въртят „улицата на проститутките” в Брюксел

Това е само видимата част на организацията, невидимата продължава да бъде сутеньорът

Българки на средна възраст въртят „улицата на проститутките” в Брюксел. Над сто са „мадамките” от цялата страна. Проститутките са предимно българки и румънки. Тази улица е абсолютно легална. Те не са бивши проститутки, а нормално изглеждащи жени на средна или над средна възраст. Самите те твърдят, че са обикновени чистачки, въпреки че понякога службите се усъмняват в това. След операция в Тутракан се оказва, че българки са средното мениджърско ниво в бизнеса с жива плът. По думите на тези, които предлагат телата си срещу евро, от един бар с осем момичета, се изкарват към половин милион евро.

"Мадамките" са преки организатори, те са продуцента на заведението.  Никой не можа да ми обясни от белгийските власти кога тази работа става незаконна. 
Това е само видимата част на организацията, невидимата продължава да бъде сутеньорът, а най-високата част са около 60 души, които имат издаден лиценз, че имат право да ползват въпросните сгради за публични домове. Те са основно албанци с белгийско гражданство. От полицията и прокуратурата в Брюксел отказват да говорят пред камерите , след като първоначално са изразили такова желание.

„Тези жени са щрих към профила на българите на гурбет. Знаем, че по статистика българите, които работят в чужбина, са повече от българите, които работят в България. В повечето случаи те работят като обслужващ персонал – камериери, чистачи, берачи на плодове, гледачи на възрастни хора. Този репортаж е един детайл какви чистачки всъщност могат да бъдат българките зад граница= Те са среден мениджърски персонал на публичните домове в Брюксел. Те са лицето на управлението на тези места. Момичетата на витрината са българки и румънки, жените зад щанда, както се изразявам аз – на „рецепцията” на публичния дом са предимно българки”, коментира в студиото на „Събуди се” журналистът Миролюба Бенатова.

„Този материал показва, че механизмите са едни и същи, не само в България, но и в сърцето на Европа. Големите престъпни групи, лидерите, истинските босове, много рядко и по голямо изключение влизат в полезрението на органите на реда. Очевидно и в Белгия се удря по слабото звено”, коментира по рано Бенатова.