Миков: Кирил Добрев разнасяше едни снимки за фараони в БСП, днес може би са станали мумии

Г-жа Нинова използва множествено число, но говори от свое име, коментира бившият лидер на БСП

Михаил Миков

Михаил Миков

По повод предстоящите утре дебати по вота на недоверие към кабинета, който е иницииран от БСП, бившият лидер на левицата Михаил Миков обясни в ефира на БНТ защо ще има вот срещу правителството, когато здравната реформа е представена все още като намерение.

"Самата идея да обсъждаш противоконституционни предложения заслужава санкция. Самата идея да караш хората да вадят още пари от джоба си и да доплащат, е аргумент за вот. България преди около 20-ина години с милиард успяваше и осигуряваше здравеопазването на около 8-9 милиона. Сега с 4 официално и 4 плюс от джоба на гражданите не може да се справи с 6-7 милиона. Реформа с наливане на пари не става", заяви Миков. ,,Сега е моментът да се представят визионерските виждания в здравеопазването. Трябва и дискусия по темата'', добави Миков.

Според него, трябва да се сложи на масата още една дискусия. "В Швеция, в Англия, в Испания има бюджетно осигуряване на здравеопазването - ясно разделяне на частното от държавното здравеопазване и ясно разбиране, че едното трябва да осигури достъп до здравеопазване, а другото - който може да си го позволи, да си доплаща", поясни той.

Миков коментира и раздорите в лявото. "Госпожа Нинова трябва да разбере, че в-к "Дума" не е неин вестник, а на цялата партия. Тя не може да определя редакционния му екип. Свободата на словото не може да бъде подчинена на този или онзи."

,,Г-жа Нинова говори от свое име в множествено число. БСП винаги е била партия с колективно ръководство. В цял свят лявото е по-колективистично, докато дясното е по-лидерско. В момента се иска разум, разбиране, обсъждане на ситуацията около "Дума"… 

На въпрос ще искат ли оставката на Ниновя, Миков отговори: "Да се иска оставката на Нинова, е най-лесно. Но нека да й дадем още шанс, на нея и на Изпълнителното бюро. Стига с тия вътрешнопартийни раздори. Трябват мотиви, аргументи, а не конфликти'', категориче е Миков.

,,БСП сега разполага с 2 пъти по-голяма субсидия и въпреки това отслабваме влиянието си на отделни места. Това трябва да се говори, да се анализира. Ръководството трябва да обединява, а не да разделя партията'', посочи той и напомни: "Кирил Добрев преди разнасяше едни снимки за фараони в Изпълнителното бюро на БСП, днес може би са мумии на фараони."