Меркел се оттегли от властта през сълзи: За мен беше радост и чест!

Ангела Меркел

Ангела Меркел

"За мен беше голяма радост и чест". Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на конгреса на германския Християндемократически съюз, след което бе подкрепена с бурни аплодисменти, съобщи германското издание "Билд". Делегатите на двудневния конгрес в Хамбург ще гласуват за нов лидер на партията, след като Ангела Меркел реши да се оттегли от поста.

Меркел бе начело на партията 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол носи тази отговорност по-дълго. Това е краят на една ера. Ангела Меркел започна речта си с анекдот и сподели, че винаги много трудно е избирала мотото за партийните дни. Най-често това се случвало в последния момент и по този начин подлудявала колегите си. Тя благодари на всички спътници и членове на ХДС. 

"Без никакво съмнение се намираме в изискващи времена, усеща се поляризацията в обществото. Но преди 18 години след аферата с дарения ХДС преживя един съдбовен час. Партията успя да го преодолее. Показахме го на всички.", каза още Меркел, която се разплака по време на речта си.