Медведев плаши с ядрена война, ако Грузия влезе в НАТО

Ако не беше безнаказаното, неморалното, престъпно поведение на Саакашвили и неговите съучастници, война нямаше да има

Ако НАТО допусне Грузия да стане негов член това „ще предизвика ужасен конфликт”, повтори заклинанието си премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю по случай руско-грузинската война, от която тази седмица се навършват 10 години.

„Неотдавана беше прието предното решение, че Грузия очаква да влезе в Северноатлантическия пакт. Това е абсолютно безотговорна позиция. Това е просто заплаха за света”, заяви Медведев.
„Всички осъзнаваме, че в Грузия има определено напрежение, защото там разглеждат съседни територии или от наша гледна точка – държави, като свои. Значи има неуреден териториален конфликт, независимо от отношенията помежду ни. И ако такава страна приеме военен блок, това може да доведе до ужасен конфликт”, подчерта премиерът на Русия.

„В такъв случай не става въпрос само за стратегическите ядрени сили, а за тактическите ядрени оръжия, които при приближаване на границите на Руската федерация се превръщат в стратегически. А също така и за неядрените средства, които сега са високоточни и способни да нанасят огромни поражения. С други думи, разширяването на НАТО е несъмнена заплаха за Руската федерация”, категоричен е Медведев.

Той поясни, че войната в с Грузия, която ескалира през юли 2008 г., е била резултат от политиката на грузинския президент Михаил Саакашвили за влизане в НАТО.

„Ако не беше безнаказаното, неморалното, престъпно поведение на Саакашвили и неговите съучастници, война нямаше да има”, посочи Медведев, който по онова време заема поста президент на Руската федерация.

„Станалото не беше неизбежно. Без съмнение то е резултат от личното решение на Саакашвили и неговото обкръжение”, счита Медведев.

„Известно време мислих и после реших, че няма по-добър вариант от признаването на независимостта на тези политически образувания” – Абхазия и Южна Осетия, спомня си руският премиер.

„Ръководещо за мен беше това да гарантирам мира в бъдеще, да запазя стабилността в Задкавказието и нашия регион като цяло. За мен това беше единственият възможен ход”, допълни Медведев.