Майката на Николай Банев: Синът ми солидно подпомагаше кампанията на Георги Първанов

Николай е човек с леви убеждения, разкри Мария Банева

Мария Банева

Мария Банева

Трябва да защитим истината. Аз 34 години съм работила само в областта на културата и като такава нямам никаква идея какво означава обвинение за участие в организирана престъпна група. Участвала съм формално в няколко дружества на моя син, но никъде не може да се намери и да се покаже документ, че аз съм теглила или разполагала с някакви пари.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Мария Банева, майка на Николай Банев. "Не приемам твърденията, че ТЕЦ "Казанлък" и "Полимери" са фалирани и обезкостени. Периодът тогава беше труден и имаше икономически пречки. Имаше обективни и сериозни икономически причини. Това е причината за спирането на работата им, но не мога да коментирам в пълнота, защото не съм много добре запозната. Приватизацията бе законен процес. Николай Банев е инициативен човек и търсеше възможности за биснес. В началото той се справяше много добре. В предприятията на Николай Банев винаги бордът на директорите взимаше решенията. Никога тези решения не са взимани еднолично. Категорично отхвърлям твърденията, че имаме 1 млрд. в банки. Евгения Банева, която аз много уважавам, каза в съда, че ако имаме 1 млрд., държавата незабавно да ги вземе", разказа майката на Николай Банев.

"Вчера се видяхме в съда. Целунах Николай и му казах да се държи и да бъде силен. Аз не съм видяла все още нито един документ или доказателство, което да подкрепя тезата на прокуратурата. Техните обвинения не се базират на никакви доказателства. Като отида на свиждане, си говорим за децата основно. Нося му каквото е разрешено. Сокове не съм носила. Всяко едно нещо се проверява от охраната. Разбира се, че не съм му носила телефон в ареста. Не мога да кажа дали Николай има телефон. Представете си, че този телефон е подхвърлен", коментира Банева твърденията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че Николай Банев провежда хибридна атака от килията чрез мобилен апарат.

"Никога Николай и Евгения не са планирали да напуснат или избягат от страната. Не мога да кажа, че са имали врагове. Николай винаги работеше много и имаше предприемачески дух. Това е довело до закупуването на дома им. Семейството винаги е водило нормален живот. Ние, бабите, сме се грижели за децата. Луксозният живот на Николай и Евгения никога не е бил в такава степен, в каквато се тиражира. Те водят един напълно нормален живот. Тезите на прокуратурата се базират само на свидетелски показания. Аз жадувам да видя официален документ", каза още Мария Банева.

"Имам желание Евгения Банева да стане депутат, има качества. Само от нея зависи дали ще се кандидатира за евродепутат. Вече има инициативен комитет, който е готов да я подкрепи и издигне. В него участват много известни хора и творци, които се притесняват за нашето моментно състояние", разкри Банева.

На въпрос дали синът й е давал пари за политически кампании, Банева отговори: "Имало е такъв момент. Николай е човек с леви убеждения. Подпомогна първата кампания на президента Георги Първанов. И то доста солидно. Вероятно с пари. Или с коли, с други неща. Не ги знам подробно тези неща.  Тиражира се, че съпругът ми е бил активен борец против фашизма, но го одобриха за такъв без негово знание - за 9 септември 1989 г. Свекър ми е антифашист." 

Николай и Евгения не са имали сериозни контакти с политици. Винаги обаче са имали много хубави и добри приятелства. Подпомагал е определени политически кампании, но не с големи суми.

Банева отговори и на въпрос: Богата фамилия ли сте сега? "Не, даже се чудим как да гледаме децата във Франция. Децата са до Ница в английски колеж. Много има харесва. Децата страдат. Изпращат писма, рисунки. Живея с пенсия от 340 лева. Само с тази пенсия." Синът ви помага ли? "Ние сме живели заедно, естествено е да ми помага."