Майкъл Макфол*: Путин е параноик, той се страхува от хората - не можем да се договорим с него

Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат сваляни, а дори да бъдат затегнати

Майкъл Макфол

Майкъл Макфол

Интервю на Мария Бондар

- Вече няколко години Украйна е обект на военна агресия от страна на Русия, Крим си остава окупиран, нито санкциите, нито политическите изявления на западните лидери променят ситуацията. Какво, според Вас, може да повлияе на Путин?

- Аз не вярвам, че с него може да се договорим. Единственото, което остава на международната общност е да сдържа поривите на руския президент. Да не му позволява да продължава да твори зло. Подобно на диктаторите, които някога стояха начело на Съветския съюз, Путин разбира езика на силата и, за щастие на дипломацията, демонстрацията на сила не винаги предполага открита агресия. 

Тактиката на сдържане, която САЩ прилагаха по отношение на СССР по времето ва Студената война, именно това е нужно сега. Освен това трябва, разбира се, да продължат опитите да се постигне нещо и по дипломатически път. 

Но ако говорим за възможност за принципна промяна в руската външна политика - не съм оптимист. Путин вярва, че възражда "Велика Русия", като държи в страх другите страни. Крайно примитивен, пещерен възглед. Но както и да го възприемаме, стратегията на руския президент е именно такава.

- Казвате "стратегия", тоест, смятате, че Путин има някакъв системен, дългосрочен план? Докато бяхте посланик в Русия през 2012–2014 години, съзирахте ли някакви предпоставки за нападението срещу Украйна? 

- Ясен план няма. Путин действа според обстоятелствата. Анексирането на Крим и настъплението в Украйна бяха реакция на Майдана. Той не е стратег и аз не бих търсил в действията му системност. Това, което движи наистина Путин са жаждата за власт и стремеж да я запази на всяка цена.

- Вярвате ли в твърденията, че между Путин и Тръмп има реална връзка? 

- Да, за съжалениe. Господин Тръмп се възхищава на Путин и смята, че ако си взаимодейства с него, ще може съществено да подобри американо-руските отношения. Аз смятам, че това е принципно грешно, но, какво да се прави — това е мнението на президента на САЩ.

- Някои западни лидери възприеха действията на Путин в Сирия благосклонно, че неговата агресивност може да бъде полезна. Съществува ли вероятност, че санкциите ще бъдат свалени някога, въпреки действията на Русия? 

- Не. Скоро говорих пред американския Сенат именно по този повод. Не мога да гарантирам за европейците, но американските сенатори са убедени, че санкциите дори трябва да бъдат затегнати, именно защото линията на поведение на руския президент не се променя. Изобщо не става дума за отслабване, а още по-малко за отмяна на санкциите, независимо на чия страна е Путин в сирийския конфликт. Предугаждайки следващия Ви въпрос, ще кажа, че и личната благосклонност на нашия президент не е достатъчно условиe, за да бъде взето такова решение. В края на краищата САЩ е демократична държава и външната ни политика не се определя по волята на един човек, независимо на каква длъжност е той.

- Вие сте се срещали с Путин няколко пъти, какво можете да кажете за него като личност? 

- Аз, разбира се, не съм лекар, но този човек е параноик. Налице са явни признаци. Той се страхува от хората. Всяка видима проява на свобода на него му изглежда като заплаха за свалянето на режима. Именно неговите страхове провокират ирационалното му агресивно поведение.Впрочем, той успява да удържа властта вече 20 години, а това означава, че неговата болезнена, параноидална логика въпреки всичко работи, най-малкото за страната, която той управлява. Колкото и парадоксално да звучи, макар че действията му не могат да бъдат наречени разумни, изглежда, че той все пак знае какво прави.

- Вярвате ли, че президентът на Русия лично е дал заповед да бъдат отровен Сергий Скрипал?

- Нямам причини да се съмнявам в истинността на твърденията на британското правителство. Ако Путин беше чист, той щеше да положи максимум усилия, за да намери и накаже тези, които в десйтвителност са виновни или поне би съдействал на разследването. Но не се случва нищо такива.

- Как щяхте да действате, ако сега отново Ви изпратят на дипломатическа работа в Русия?

- Никак. Мен щяха да ме арестуват веднага след като вляза в страната. Вие вероятно помните, че през 2014 година бях обвинен в "противозаконна, антируска дейност". Антируската ми дейност се състоеше в това, че аз твърде явно се изказвах против нарушаването на основните демократични права и в защита на Украйна. Тогава се държах не съвсем типично за дипломат, и не съжалявам, макар да си давам сметка, че рискувам. Путин унищожава опонентите си, на мен ми провървя, на някои хора противопоставянето на Путин им струваше живота.

*Майкъл Макфол е американски историк и дипломат, съветник на президента Барак Обама и в продължение на две години посланик на САЩ в Русия. Той е единственият американски посланик, на който е забранено да влиза в Русия, заради изказванията му срещу окупацията на Крим и агресията в Източна Украйна.

Източник: focus.ua
Превод: Faktor.bg