Мая Манолова не се хвана на въдицата на Нинова за кметската надпревара в София

Целта на червената лидерка била да я елиминира като политически играч

Мая Манолова

Мая Манолова

Мая Манолова няма да се кандидатира за кмет на София, съобщава "Труд" в специална публикация по темата.
 
Изданието се позовава на "високопоставени партийни източници". Според материала националният омбудсман се отказала "след разговор с политически играчи, които и представили реалната картина". 

Дългото уговаряне на Мая Манолова било част от плана на Корнелия Нинова да я вкара в битката за кмет на столицата и след като загуби, да я елиминира като политически играч, пише още изданието.
 
Ето как продължава публикацията:

"Освен това Манолова била попитана как си представя да победи в синя София, в която традиционно се гласува за десни кандидати. Изтъкнат бил и аргументът, че столичани не биха допуснали кюстендилка начело на общината. В най-оптимистичния вариант като кандидат за кмет омбудсманката можела да стигне само до балотаж, където да загуби от кандидата на ГЕРБ. 

Манолова била предупредена, че включването й в състезанието за градоначалник би означавало край на нейната професионална и политическа кариера. 

На Манолова било обяснено, че е здравословно да изкара мандата си на омбудсман докрай и от тази позиция да изчака да и се отворят нови възможности. Едната от тях била да стане служебен премиер, в случай на предсрочни избори, а втората да се хвърли в битката за лидер на БСП. 

Мандатът на Манолова за омбудсман изтича догодина. По закон омбудсманът има право на два мандата, но още в началото на тази година Мая Манолова заяви в свое интервю, че едва ли ще бъде избрана за втори мандат. Такъв е възможен само при договорка с управляващите. Впрочем, Манолова зае поста именно с благословията и гласовете на част от депутатите от ГЕРБ.
Заплатата на омбудсмана е колкото на конституционен съдия, т.е. около 8000 лв. с класовете за трудов стаж. 

През юли висши кадри на БСП, политолози и социолози се надпреварваха да твърдят, че Манолова е най-подходящия кандидат на столетницата за кмет на София. Изследвания сочеха, че столичани биха заложили на някой, който се интересува от проблемите им."
 
"Мая Манолова преигра с възможната си номинация за кмет на София. В последните си публични изяви тонът ѝ е агресивен и това отблъсква широката периферия", заяви източник от ръководството на БСП пред Епицентър.бг. Ако преди два-три месеца шансовете ѝ за успех са били високи, то  в последните няколко седмици всички забелязвали, че подкрепата ѝ няма да е достатъчно, за да победи в синя София. Стана известно, че и СДС, и "Демократична България" ще имат свои номинации и няма да застанат зад "червената" Мая.