Мартин Шулц: Германия ще е начело на „фундаментална" промяна в ЕС

Един от лидерите на „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел написа в Туитър: „Положението не може да е по-лошо за Германия“

. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц обеща, че Германия ще е начело на „фундаментална промяна в ЕС“, след като си уреди място в кабинета на Ангела Меркел, като част от спорното коалиционно споразумение, постигнато в сряда, пише британското евроскептично издание The Daily Express, циткиран от "Фокус".

Шулц ще поеме Министерството на външните работи, което може да разяри доста германски избиратели, предпочели по-евроскептични партии на изборите м.г., пише британското издание.

Бившият председател на Европейския парламент преживя катастрофални избори, но слабите резултати на Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел доведоха до това, че той е част от коалицията, която най-после беше договорена в сряда, коментира евроскептичният вестник и добавя, че Шулц е приветствал коалиционната сделка като крайъгълен камък за европейската политика.

The Daily Express пише, че визирайки канцлера Меркел и Хорст Зеехофер, лидер на баварската сестринска партия на ХДС – ХСС, Шулц е заявил: „Простете ми, но трябва да благодаря на Меркел и Зеехофер, особено що се отнася до главата за европейската политика, защото в това коалиционно споразумение ние предвиждаме фундаментална промяна в политиката на ЕС. С това коалиционно споразумение, Германия ще поеме активна и водеща роля в Европейски съюз отново“.

От изданието уточняват, че сделката трябва да бъде одобрена от 464-те хиляди члена на ГСДП, които все още могат да гласуват срещу поредна „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел.

Express привежда коментара на един от лидерите на крайно-дясната „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел, който написа в Туитър, че: „Положението не може да е по-лошо за Германия“ и определи коалиционна сделка като „лудост“, тъй като в нея не се въвежда лимит за миграцията. Като контраст от изданието припомнят изказване на Шулц от декември м.г., когато той призова страните-членки на ЕС да се стремят към създаване на „Съединени европейски щати“ до 2025 години, или рискуват да бъдат изключени от Съюза.