Мария Захарова съчини нова опорка: Разчленяват българския народ

Говорителят на Лавров отиде още по-далече - сравни демонтажа на МОЧА с библейска история

Демонтирането на паметника на Съветската армия в София води до разцепление на българското общество, до разчленяване на народа. Тази нова опорка изрече говорителят на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от радио Sputnik.

Руските медии побързаха да припомнят, че Административният съд в София е разпоредил да бъде прекратен демонтажът на Паметника на Съветската армия. А новината изтече вчера, след като беше свалена последната част от най-високата фигура на паметника. Вече стана ясно, че областният управител на София има право да обжалва решението в тридневен срок.

"Това е просто библейска история. Това не е история за демонтиране на паметник. Това е история за разчленяване на българския народ“, продължи с неадекватните си внушения говорителят на Лавров.

„Освен това хората бяха напълно откъснати от медиите... Единственото място, където хората все още могат да говорят в България, ако не броим кухните и пейките по входовете, е в социалните мрежи и те просто гръмнаха. Просто гръмнаха. Все пак това не е само принципен въпрос... Това е и паметта на семействата. (...) Шокът от събарянето на паметника може да е фактор, който да попречи на българския народ да изпадне в „летаргичен сън“, , продължава с измислените пропагандни внушения Захарова..

"Вероятно това страдание е единственият начин да не изпаднете в опасния сън на мразовита нощ, когато можете да замръзнете до смърт в съня си. Това страдание, според мен, има лечебен, животоспасяващ характер. Това не позволява на хората в България да потънат в летаргия", коментира още тя.

Мария Захарова прогнозира също, че "скоро в Европа ще започнат да издигат паметници на Хитлер".

Всички наративи, изречени от говорителят на руското МВнР, звучат абстрактно, абсурдно и несъответстват на реалността. Но всичко това е напълно в унисон с мръсната пропаганда, която Кремъл води срещу целия демократичен свят, в това число и с България, осъзнавайки своето безсилие да подчините демократичните страни на своите имперски представи и амбиции.

Всъщност още миналата седмица Захарова определи като „варварски“ действията на българските власти по демонтиране на окупаторския паметник в центъра на София. „Действията на българските власти за демонтажа на паметника на Съветската армия са непростими“, каза тя, позволявайки си да отправи и заплаха към България. „За последиците от това позорно решение тя ще трябва да си плати изцяло самата тя", каза Захарова.