Русия: Никаква подялба на Косово!

Мария Захарова е на посещение в Белград по покана на Ивица Дачич

Мария Захарова се похвали преди време във Фейсбук за целувката на Ивица Дачич

Мария Захарова се похвали преди време във Фейсбук за целувката на Ивица Дачич

Ние сме категорично против подялбата на Косово, каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде сръбското радио Б92. С тези думи високопоставената служителка на дипломатическата централа на Москва обяви позицията на представяната от нея държава. "Идеята за някакво преначертаване на границите на Балканите няма да разреши проблемите. Напротив, всяка една промяна в политическата география в тази част на Европа е предпоставка за още сътресения", заяви тя в Белград.

Захарова изтъкна също, че Косово се е превърнало в международен проблем и не касае само Сърбия. "Позицията на Русия по въпроса за Косово е последователна и се основава на международното право, зачитане на суверенитета и вътрешното законодателство на Сърбия", заяви още говорителката на руското външно министерство. Тя добави, че Русия ще се отнесе с уважение към всяко решение на сръбския народ, но попита дали Сърбия няма да има проблем с такова решение.
       
Сръбският президент Александър Вучич преди дни поднови идеята най-младата балканска държава да бъде разделена между сърбите в Косово (около 10% от населението) и местните албанци. Белград вижда в предложението начин за разрешване на проблема заради отказа на Прищина да даде право на самоуправление на най-многобройното малцинство в страната.

Председателят на косовския парламент Кадри Весели днес повтори позицията на властите. "Нашата страна е и ще остане единна", заяви той, цитиран от Б92.

Русия още преди бившата сръбска провинция да обяви независимост на 17 февруари 2008 г. заяви, че няма да признае държавността на Косово.