След скандал Мария Чернева напуска БНТ: Професионалната ми чест го изисква

След моята "публична екзекуция" - нямам избор, аргументира позицията си известната журналистка

Мария Чернева

Мария Чернева

Една от най-известните журналистки в новините на БНТ - Мария Чернева, обяви, че е решила да подаде едномесечно предизвестие за напускане. Повод за решението ѝ е "публична екзекуция пред цялата редакция на новините". Това съобщи на страницата си в интернет популярната журналистка. 

Ето целия текст, който Мария Чернева публикува във фейсбук.

"Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане. 

Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме подкрепят и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца. 

Писмо, заради което публично ми беше отнет ресор здравеопазване, защото имали право да ми го вземат. Там, където съм най-силна и независима, там, където мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично, като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа" биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях. 

Трябва да давам обяснения, генералният директор ги поискал писмено. Така каза Уляна Пръмова. Два дена чакам да получа и искането и писмото, за да се защитя. Докато разбера, че на генералния директор не му трябват моите обяснения. Той вече е изпратил писмото си до министъра на здравеопазването с искане да бъда сменена като член на ОС на фонда. Повярвал е явно на някакви чужди твърдения. В писмото, което така и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в ОС на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, тъй като той в качеството си на председател на УС на БАЗП, чрез представителството си в ОС на Фонда има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия, оспорвано от наши експерти. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява, и защитава родителите на децата вероятно не безкористно. 

Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ. 

Професионалната ми чест го изисква", пише Чернева