Македонски медии: Първите дипломати на Македония и Гърция се срещат в София

Най-вероятно, ако тя се състои, тема на разговора ще бъде за новото име на Македония

Никола Димитров

Никола Димитров

Външните министри на Македония и Гърция -  Никола Димитров и Никос Коциас, ще се срещнат в София на 15 и 16 февруари. Тя ще бъде в кулоарите на среща между министрите на външните работи на страните от Европейския съюз и тези от Западните Балкани, отбелязват македонската НОВА ТВ, която цитира източници "на най-високо ниво във властта", и Независимата балканска новинарска агенция (IBNA), без да споменава източниците си. Съобщението е цитирано и от държавната македонска агенция МИА.

Според текста на съобщението на регистрираната в Бургас IBNA, която има за главен редактор грък, а екипът ѝ е от различни държави в Югоизточна Европа, се очаква Димитров и Коциас да разговарят за следващите стъпки в процеса за решаване на спора за името между двете страни.

МИА припомня, че македонският премиер Зоран Заев е обявил среща на Димитров и Коциас с пратеника на ООН в спора за името името Матю Нимиц. Нито в съобщението на агенцията, нито в това на други македонски медии се споменава дали срещата на Димитров и Коциас с Нимиц ще съвпадне с разговорите им в София.

За същите дати - 15 и 16 февруари - официално е насрочен неформален съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз - т. нар. съвет "Гимних." Няколко македонски издания обаче пишат, че в него ще участват и външните министри на Западните Балкани.

Македонското издание МКД, без да цитира източници, отбелязва, че "тази среща в София всъщност отбележи началото на преговорите по същество за името, когато двете страни са се информирали за позициите по отношение на името и когато се очаква показване на истинската подготвеност за компромис и отстъпки."

Македонската НОВА ТВ обяснява, че се очаква с началото на "интензивен преговорен процес"  да се направи опит за намиране на решение за спора за името до края на март. 

Само преди два дни пък Заев обяви, че Македония е готова да смени името си и да добави "географски маркер" към него - т. е. дума, която да го отличава от гръцката част на област Македония.

Източници на "Дневник" от македонската изпълнителна власт обясниха, че не могат да потвърдят информацията и да кажат дали окончателно е решено да има такава среща между външните министри на Македония и Гърция.