Супата се вари на бавен огън, без да кипва

Няколко „магьоснически“ тайни за топлата супа в зимните дни

Tоплите супи звучат примамливо и апетитно за студените зимни дни. Ето няколко полезни съвети за вкусни топли супи за зимата.

Магията на топлите супи не се крие в някоя тайна съставка, а във вкусния бульон, в полезните съставки и най-вече в любовта, с които са приготвени. За да овладеете и вие магията на топлите супи, запознайте се с някои изпитани хитрини за отличен вкус.

Когато режете съставките за супата, гледайте те да са със сходен размер, за да сте сигурни, че всичко ще се сготви равномерно. Бъдете и естети – помислете как може да направите супата да изглежда като от корица на кулинарно списание. Например, ако приготвяте гозбата с фиде, нарежете зеленчуците на ивици. На ориза подхождат ситно нарязани продукти, а на бобовите супи – малки кубчета.

Избирайте сезонни зеленчуци пред замразените или консервираните. Така зареждате организма с повече полезни вещества, а и супата придобива съвсем различен вкус. Не забравяйте обаче да сложите традиционните съставки за всяка супа – морков, лук и целина, известни из света на кулинарията още като „Светата троица“ на този тип гозби.

Основно правило, когато приготвяте супа – винаги започвайте готвенето със студена вода. Така бульонът ще поеме от вкуса на зеленчуците. В някои страни пък обичат да овкусяват чорбите с вино или друга алкохолна напитка. Ако и вие сте решили да експериментирате, имайте предвид, че алкохолът подсилва солта. В случай, че искате да приготвите месен бульон, кулинарите съветват да нарежете месото на малки парчета, а костите да натрошите.

Що се отнася до зеленчуците, има такива, които за разлика от други, запазват по-голяма част от полезните вещества. Такива са морковите, картофите, доматите, чушките, зелето, броколите, спанакът, аспержите и гъбите. За останалите следвайте правилото – супата се вари на бавен огън, без да кипва. Така гарантирате и запазването на наситения цвят на гозбата.

Друга „магьосническа“ тайна за топлите супи, която готвачите споделят, е че, зеленчуците ще имат по-силен вкус, ако преди да ги сложите в бульона, ги задушите леко в масло.

Има продукти, които никога не се слагат в началото на готвенето. Такива са зърнените храни, оризът, млечните продукти (крема сирене, сметана, кисело мляко), пилешките гърди, рибата. Киселите съставки също оставете за по-късно, тъй като съдържат киселина, която може да попречи на другите продукти да се сварят.

Препоръчително е най-накрая да слагате подправките, за да запазят аромата си. На агнешка супа подхождат джоджен и магданоз, на рибните чорби – девесил, мащерка, а на вегетарианските – босилек, риган, чубрица - зависи от зеленчуците.

Когато искате да опитате топлата супа, използвайте метална лъжица. Дървените прибори „прикриват“ истинския вкус на гозбата. Ако сте „изпуснали“ солта, има лесно решение. Сложете в супата един обелен картоф да се посвари за 10-15 мин. (или вързопче с малко ориз), после го извадете – той ще е поел излишното количество сол.

В случай, че супата е станала по-рядка, отколкото сте искали, имате две възможности. Вариант 1 - махнете капака поне 20 мин. по-рано, за да се изпарява излишният бульон. Вариант 2 – добавете брашно или още по-добре – пюриран картоф.

За финал някои кулинари добавят нещо „специално“ към своята супа. Едни слагат лъжица заквасена сметана, други поръсват със сусам, трети – настъргват сирене (подходящо за гозби с листни зеленчуци), а четвърти добавят крутони. Казват обаче, че ако накрая прибавите към пилешката или млечната супа малко масло, тя ще стане вълшебна.

(rozali.com)