Перфектните бъркани яйца

Тайната се крие в готвенето им на съвсем слаб огън

Ето какво трябва да знаете, за да приготвяте всеки път перфектните меки и кремобразни бъркани яйца, с които да впечатлите дори и най-изискания вкус.

Бавно готвене

Тайната на приготвянето на бърканите яйца се крие в готвенето им на съвсем слаб огън. Важно е да се въоръжите с търпение и бавно да следите процеса приготвянето им. В този случай яйцата се приготвят в обикновен тиган на най-ниската степен, която позволява котлона ви.  Разбърквайте от време на време, за да смесете сготвените яйца на дъното с все още суровите  места отгоре.

Крайният резултатът трябва да бъде кремообразни яйца, които се топят в устата и се разливат върху препечена фийлка хляб като крема сирене.

Включване на добавки

Ако сте почитатели на подправките, не е изключено да добавите сол, пипер и накълцани свежи билки за да овкусите вашите бъркани яйца.

Що се отнася до добавянето на сметана или мляко, те със сигурност са необходими, ако приготвяте яйца на силен огън. С тяхна помощ ястието не губи своята мекота и кремообразност. Ако обаче сте решили да приготвяте яйца на слаб огън, сметаната не е задължителна, а само препоръчителна. С прибавянето на 1 с.л. вие добавяте кадифено богатство към яйцата и ги превръщате в истински кулинарен шедьовър.

Защо са лесни и удобни за приготвяне?

Въпреки че се готвят малко по-бавно (целият процес вероятно ще ви отнеме 10-15 минути), можете да съчетаете приготяването им със сутрешния си ритуал. Докато се готвят, яйцата не изискават постоянно наблюдение, ето защо можете да действате на няколко фронта и да не изгубите допълнително време. Плюсът обаче е възмжността да се насладите на вкусна и много питателна закуска, която да ви зареди за предстоящия ден.

Ето и какво ви е необходими за приготвянето на перфектните бъркани яйца.

(За 1 порция)

2 яйца
1 ч.л. масло
1 ч.л.  сметана или пълномаслено прясно мляко, по избор
¼ ч.л. сол
черен пипер
нарязани пресни билки, по избор

Начин на приготвяне:

Поставете тигана на слаб огън на котлона. Добавете маслото (ако използвате тиган от неръждаема стомана прибавете повече масло) и оставете да започне да се топи, докато разбивате яйцата. Разбийте заедно яйцата в купа. Бъркайте ги енергично, докато белтъците и жълтъците се смесят напълно и се появи пяна на повърхността. Подправете със сол и пипер.  По желание добавете и супена лъжица сметана или мляко. Разбийте отново, за да се смесят добре всички съставки. Изсипете яйцата в тигана като ги разтелите на тънък слой.

Яйцата трябва да се готвят от 10 до 15 минути. От време на време разбърквайте с шпатула. Първоначално яйцата ще бъдат много течни, като с времето ще се втвърдят. Бъркайте, за да се сготвят равномерно. Когато смятате, че са почти готови, остранете тигана от котлона. Яйцата ще продължат да се готвят за минута или две дори и на изключен котлон.  Ако искате да добавите билки,  сега е моментът да ги прибавите.

Плъзнете яйцата върху чинията, в която ще сервирате, и се наслаждете! Тези яйца се консумират най-добре веднага щом се приготвят.