Как да се храним по време на пости

"Супер храните" не трябва да имат основно място в менюто ни по време на Великденския пост. Това препоръчват специалистите по здравословно хранене. Ако сме решили да се лишим от месото и млечните продукти през следващите седмици, трябва да обогатим храненето си основно с плодове, зеленчуци и варива, които са отгледани предимно на българска земя, съветват специалистите.

Всеки камък си тежи на мястото. Тази поговорка важи в пълна сила и за храните, които включваме в менюто си по време на поста. Всеки народ е с вековни традиции по отношение на храната, а хранителните ензими на хората са пригодени да разграждат най-добре продуктите, расли на родната им земя. Затова е препоръчително да не правим екзотичните супер храни главните герои в постната ни чиния. Така например вместо популярната киноа, можем да се храним с българско просо.

"Няма нищо лошо да опитваме или понякога да обогатяваме менюто, да го допълваме с малки количества такива деликатесни екзотични храни, но те са предимно допълнение към нашия традиционен модел на хранене. В никакъв случай не могат да станат основни наши храни", коментира проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диетика.

От здравословна гледна точка, постите са отличен метод за детоксикация след зимните месеци. Те не се препоръчват на бременни или кърмещи жени, подрастващи, възрастни или преболедували инфекциозни болести. Разнообразие - това е ключовата дума за здравословното хранене по време на пости.

"Би трябвало да комбинираме храните подходящо и да използваме най-голямото възможно разнообразие от растителни продукти в менюто на поста", каза още тя.

Освен с вредните токсини, в края на поста можем да се разделим и с излишни килограми. За да се случи това обаче трябва да се храним разумно.

"Рискът да качим килограми е понякога факт, поради причината, че консумираме еднообразни храни, за да сме сити повече хляб, за да сме сити много по-голямо количество растителна мазнина или маслини, а всички те са носители на повече калории".

Специалистите препоръчват да ядем по 5 пъти на ден по време на поста в по-малки количества храна. А моделът за детоксикиране можем да продължим през цялата година - да изключваме месото и млечните продукти от менюто си два пъти седмично.