Сбогом на "скучния" ориз

Пет прости варианта, за да му придадем малко блясък


Подправки, билки, цитрусови плодове, ядки... съставките, които можете да използвате, за да придадете блясък на белия ориз, са безкрайни, а днес ви даваме пет комбинации, за да го накарате да заблести.

Белият ориз е верен спътник в ястията ни: той върви добре с нещо толкова просто (като варено яйце) до най-вкусното задушено месо, което можете да си представите. Въпреки това, трябва да признаем, че понякога си мислим, че белият ориз може да бъде малко скучен. Ето защо ние събрахме тези пет прости, но много ефективни варианта, за да придадем малко блясък на тази зърнена култура.

Започваме с вече сварен бял ориз, затова искаме зърната да са рохкави, за да не стане на бучки при смесването със съставките, които ще добавим. За да постигнете това, има три съвета, които трябва да следвате: Първо, независимо кой метод на готвене изберете, измийте ориза, преди да го сготвите, за да премахнете излишното нишесте, което причинява залепването на зърната. Второ, оставете ориза да почине, след като се свари, за няколко минути (пет са достатъчни). И за финал разбъркайте внимателно с вилица ориза, след като е сварен, за да „освободи“ зърната си.

Пресни билки и лимон

С пресни билки и лимон можете да придадете свежест и лъчист зелен цвят на вашия бял ориз - топъл като гарнитура за риба на скара например или студен като основа за всяка салата. За две порции ориз като гарнитура смесете с пасатор или кухненски робот щедра шепа пресни билки като босилек, магданоз, копър, мента и/или кориандър, три супени лъжици необработен зехтин, една чаена лъжичка настърган лимон (кората) и две супени лъжици от сока му, черен пипер на вкус и щипка сол. Добавете към ориза и разбъркайте внимателно. Ако искате да му придадете по-пикантна нотка, добавете към билките рукола, която също ще даде много цвят. Можете да направите същата рецепта с лайм вместо лимон – комбинира се много добре с много кориандър и малко подправки – или да използвате и двете. За да направите много опростена версия на този акомпанимент, добавете нарязаните билки, сока и лимоновата кора директно към ориза.

Масло

Ако маслото подобрява почти всичко, оризът нямаше да бъде изключение. След като го сготвите, добавете безсолно масло на кубчета, докато е още горещо, и разбъркайте, така че да се разтопи и да се интегрира добре. Можете да добавите малко по малко и да опитате, докато стане в съотношението ориз-масло, което харесвате, и също коригирайте нивото на солта, ако е необходимо. Към него можете да добавите много прясно смлян черен пипер, за да му придадете пикантна и ароматна нотка, или настърган пармезан. Ако искате да отидете малко по-далеч: малко нарязани каперси и малко пресен градински чай ще вървят чудесно и ще бъдат идеални за придружаване на обикновени пилешки гърди на скара или печени зеленчуци.

Сусам и пресен лук

Добавете една чаена лъжичка леко счукани препечени сусамови семена и четвърт чаена лъжичка сусамово масло към всяка порция вече сварен ориз. И белите, и черните сусамови семена работят за тази рецепта, въпреки че черният сусам ще бъде по-сладък. За добавяне на ароматна нотка: шепа пресен кориандър или малко от зелената част на лука, нарязан на фини ивици. Ако искате да го направите малко пикантно, една четвърт чаена лъжичка от сместа от подправки, която познаваме като „пет подправки на прах“ или „пет китайски подправки“, която предварително можете да смесите със сусамово масло, не е никак лошо: ако искате да е пикантно, добавете чаена лъжичка чили сос или масло.

Фурикаке и майонеза с кимчи

Тази идея върви ръка за ръка с предишната, тъй като фурикаке, японската подправка, включва сусам сред сместа от съставки. Въпреки това, морските аромати на водорасли нори и като цяло кацуобуши (сушен паламуд или риба тон) също влизат в действие. Започнете със смесване на сварения ориз с оризов оцет – една чаена лъжичка на порция е достатъчна, ако нямате подръка, добавете две трети ябълков оцет и една трета вода – и добавете толкова фурикаке, колкото искате отгоре. Можете да го завършите с малко кимчи-пюре майонеза или някакъв лют сос. Този ориз е идеален за ядене с маринован паламуд или сьомга, или за по-бърз вариант - с консервирана риба, която харесвате.

Сушени плодове и ядки

Сушените плодове и ядки са добро допълнение към ориза, особено към къри, задушено пиле или зеленчуци във всякакъв формат. Басмати е подходящ вид. Накиснете избраните от вас сушени плодове – сини сливи, стафиди, сушени кайсии и др., като ги покриете в купа с вряла вода за 15 минути (можете да пропуснете тази стъпка, но така ще станат много по-крехки). Отцедете ги и ги нарежете заедно с избраните от вас ядки и смесете всичко с ориза. Как да му придадем допълнителна вкусова точка? С няколко скилидки чесън, нарязани и овкусени със зехтин, кора от портокал или мандарина, кимион и/или канела на прах, черен пипер или пресен нарязан магданоз. (elpais)