Любчо Георгиевски кахърен за Македония: Ако референдумът се провали, ще загубим битката за ЕС и НАТО

Парадоксално е, че тези, които някога бяха против да се реши въпросът за името, сега искат да го решават, посочи още бившият премиер

Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски

Не бива да забравяме, че ако референдумът се провали, ние ще останем БЮРМ, защото първо не вярвам, че вече ще има смели македонски политици, които ще влязат в тази битка - за членство в ЕС и НАТО, и смятам, че и международната общност ще охладнее по този въпрос. Това заяви бившият македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски в интервю за Радио Свободна Европа, съобщава в. "Нова Македония", цитирана от БТА.

Смятам, че това е шанс, който трябва да се използва. Не трябва да се гледа партийно на проблема, затова се съгласих да се окажа в един списък с хора, които имат минало, свързано с ВМРО-ДПМНЕ. Надявам се, че и мен свързват с ВМРО-ДПМНЕ от миналото време, заяви Георгиевски.

В интервюто той посочва, че още през 2000 г., когато е бил премиер, е имало опит с гръцкия премиер Костас Симитис да решат проблема с името - Северна или Горна Македония. "Това име щеше да бъде само за международна употреба, не трябваше да бъде за вътрешна употреба, а тогава главни противници бяха тогавашното ръководство на Социлдемократическиуя съюз /СДСМ/ и журналистите около тогавашното ръководство на СДСМ", припомни бившият премиер.

Георгиевски заяви, че е ирония, че онези, които тогава не са позволили да се реши въпросът, сега го решават, при това по-много по-тежък начин.

Радвам се, че днес тази инициатива я води Зоран Заев и ще съжалявам, ако пропадне, каза Георгиевски.