"Лукойл" наема узбеки заради недостиг на работна ръка

Недостигът се задълбочава заради набирането на военни за войната в Украйна

Руският петролен производител "Лукойл" подписа споразумение с Узбекистан за наемане на работници от централноазиатската държава на временни договори. Това е знак, че недостигът на работна ръка в страната принуждава руските фирми да наемат персонал от чужбина, съобщава БНР с позоваване на Ройтерс.

Сделката, обявена от узбекското министерство, за намаляване на бедността и заетостта, идва в момент, когато жителите на Централна Азия, живеещи в Русия, са изправени пред повишено подозрение и враждебност след масовата стрелба в московска концертна зала миналия месец, при която бяха убити най-малко 144 души. Десет заподозрени, които досега са официално задържани, идват от региона, предимно от Таджикистан.

Министерството на борбата с бедността и заетостта на Узбекистан заяви, че е подписало "пътна карта и споразумение за организирана заетост на граждани на Узбекистан за извършване на временна трудова дейност" за "Лукойл" в Русия. Кандидатите трябва да владеят руски език, да имат съответната квалификация и да отговарят на "други медицински и трудови изисквания". Не се отбелязва за колко узбекски работници става дума.

Компанията "Лукойл", която е вторият по големина производител на петрол в Русия, притежава огромна мрежа от бензиностанции за продажба на дребно, както и производствени активи в Западен Сибир и другаде. Освен това се занимава с добив на природен газ в Узбекистан.

От компанията не са отговорили досега на искането за коментар, отправено от Ройтерс.

Недостигът на работна ръка в Русия нараства заради набирането на военни за войната в Украйна и факта, че стотици хиляди хора са напуснали страната от началото й през февруари 2022 г. Доказателство за това е равнището на безработицата, което падна през февруари до рекордно дъно от 2,8%.

Населението в трудоспособна възраст намалява, особено в арктическите и далекоизточните региони на Русия, където е съсредоточена голяма част от производството на нефт и газ.

Работната сила на Русия включва няколко милиона имигранти от мюсюлмански страни от Централна Азия, които са били част от Съветския съюз.

Миналата седмица обаче Таджикистан каза, че е имало скок в броя на работниците мигранти, които се връщат у дома, като някои посочиха, че се страхуват на фона на признаци на обратна реакция след смъртоносната стрелба в концертната зала край Москва. Киргизстан, друга централноазиатска държава, призова гражданите си миналата седмица да отложат ненужните пътувания до Русия, посочва Ройтерс.