Лойд Остин настоя да бъдат дарени още системи Patriot на Украйна

„Разговарях с лидерите на няколко държави"

Лойд Остин

Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин насърчи съюзниците, които разполагат с ракетни системи Patriot, да ги дарят на Украйна, съобщи Си Ен Ен.

„Има страни, които разполагат с Patriot, и това, което правим, е да продължим да ангажираме тези страни“, заяви Остин по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите.

„Разговарях с лидерите на няколко държави... аз самият тук през последните две седмици, като ги насърчих да се откажат от повече способности или да предоставят повече способности“, каза той, без да назовава конкретните съюзници.

Редица държави от Европейския съюз разполагат с модерните системи, включително Испания, Гърция, Германия, Нидерландия, Полша и Швеция.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред членовете на НАТО по-рано този месец, че страната му се нуждае от минимум седем допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot или други високотехнологични системи за противодействие на руските въздушни удари, като ги призова да увеличат военната си помощ за Киев. /БГНЕС