Венеция въвежда такса за еднодневните туристи през почивните дни

Градът се "дави" под тежестта на тълпите

Във Венеция влиза в сила нова схема за таксуване на еднодневните туристи, които искат да влязат в историческия италиански град, чиято местна управа си постави за цел да облекчи натиска на масовия туризъм. Посетителите, влизащи само за ден в обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще трябва да закупят билет от пет евро (5,3 долара), като инспекторите ще извършват проверки на ключови входни точки.

Смятан за един от най-красивите градове на планетата, Венеция е една от най-добрите туристически дестинации в света, но се "дави" под тежестта на тълпите.

Съгласно пробната система, така наречените билети за такса за достъп ще се изискват само в 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през почивните дни от май до юли, с цел да се убедят пътуващите да посещават Венеция през по-тихите часове.

„Целта е да се намери нов баланс между туризма и града на неговите жители“, каза пред AФП Симоне Вентурини, местен съветник, отговарящ за туризма. „Трябва да работим за намаляване на въздействието на ежедневния туризъм в определени дни... (което) създава стрес за града“, каза той. Схемата се следи отблизо, тъй като много дестинации по света се борят с огромен брой туристи, които стимулират местната икономика, но има риск да претоварят местните общности и да увредят крехките екосистеми и самите исторически обекти. /БГНЕС, АФП