Какво предстои за сътрудничеството на Kanye West с adidas?

Дългогодишното партньорство между Кание Уест, многостранен художник и модна икона, и adidas претърпя значително развитие напоследък, което предизвика спекулации за бъдещето на техния творчески съюз. Нека проучим какво може да се случи и за двете страни.

Ерата YEEZY: Културна сензация

Сътрудничеството между Kanye West и adidas, известно като YEEZY, започна през 2013 г. след напускането на West от Nike поради несъгласия относно творческия контрол. Сътрудничеството получи широко признание с представянето на емблематичните YEEZY BOOST 750 през февруари 2015 г., последвани от изключително успешните YEEZY BOOST 350, които бяха отличени с наградата „Обувка на годината“ през 2015 г. С течение на времето партньорството им се разшири, за да включва разнообразна гама от обувки, облекло и аксесоари, подходящи за различни полове и обхващащи както улично, така и спортно облекло.

Неочакваният край

Траекторията на партньорството обаче взе неочакван обрат през октомври 2022 г., когато adidas внезапно прекрати сътрудничеството си с Ye (бивш Kanye West), позовавайки се на необходимост от преглед. Това решение беше продиктувано от последните случаи на реч на омразата и антисемитски изказвания на Ye. Прекратяването бележи сключването не само на бизнес отношения, но и на новаторски съюз, който остави значителен отпечатък както върху културната, така и върху финансовата сфера.

Финансови последици

Прекратяването на партньорството с YEEZY имаше значителни финансови последици за Samba adidas. От началото си през 2015 г. сътрудничеството имаше дълбоко въздействие върху пазарната оценка на Adidas. Акциите на компанията, които се търгуваха на приблизително $38 USD на акция в началото на сътрудничеството, скочиха до над $100 USD на акция до 2017 г. и варираха между $120-$140 USD на акция през 2022 г. Стойността на самостоятелната марка на YEEZY се оценява на между $3,2 и $4,7 милиарда щатски долара от UBS Group през 2021 г. Въпреки това, след прекратяването, акциите на adidas претърпяха спад, търгувайки се на малко над 51 щатски долара за акция.

Навигация в бъдещето

След напускането на YEEZY, adidas е изправен пред ключов момент. Марката трябва да обмисли различни стратегии, за да предефинира позицията си на пазара:

Проучване на нови сътрудничества: adidas може да търси нови партньорства с алтернативни артисти или дизайнери, за да се впусне в неизследвани творчески територии.

Вътрешна иновация: Марката може да даде приоритет на своите съществуващи вътрешни дизайнерски екипи, като наблегне на иновациите и оригиналността, за да стимулира развитието на продуктите.

Съживяване на класиката: adidas може да преразгледа своите емблематични силуети на обувки като например модерни обувки adidas Originals Ozelia, като ги вдъхне със съвременни актуализации, за да се хареса на съвременните потребители.

Прегръщане на устойчивостта: В отговор на нарастващото търсене на екологични практики, adidas може да се съсредоточи върху инициативи за устойчивост, включвайки екологично чисти материали и производствени методи.

Заключение

Докато adidas чертае пътя си напред след YEEZY, той е изправен пред предизвикателството да намери баланс между почитането на своето наследство като емблематични обувки Stan Smith adidas и възприемането на иновациите. Независимо от посоката, която избере, наследството на YEEZY ще издържи, оставяйки незаличима следа върху културата и модата на маратонките за години напред.