Най-богатите хора в света натрупаха богатство за 1,5 трилиона долара през 2023 г.

Това беше година на възвръщане за най-богатите хора в света.

Никой не се справи по-добре от Илон Мъск, който си върна титлата на най-богатия човек в света от френския магнат в областта на лукса Бернар Арно. Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. спечели допълнителни 95,4 млрд. долара до затварянето на борсата в четвъртък, подкрепен от успеха на Tesla и SpaceX, след като през 2022 г. загуби 138 млрд. долара. Нетното му състояние вече е с над 50 млрд. долара над това на Арно, след като глобалното забавяне на търсенето на луксозни стоки понижи акциите на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE.

Общата нетна стойност на имуществото на 500-те най-богати хора се е увеличила с 1,5 трилиона долара през 2023 г., възстановявайки се напълно от загубените 1,4 трилиона долара през предходната година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

За пореден път състоянието им беше тясно свързано с представянето на технологичните акции, които тази година достигнаха нови рекорди въпреки опасенията от рецесия, задържащата се инфлация, високите лихвени проценти и геополитическите сътресения. Богатството на технологичните милиардери нарасна с 48 % или 658 млрд. долара, благодарение на силния шум около изкуствения интелект. /БГНЕС