Лавина затвори пътя Пампорово-Смолян, блокира линейка

Снегът в Пампорово вече надхвърля 120 см, като само снощи са наваляли нови 20 см.

Лавина в района на "Св. Пантелеймон" е затворила снощи пътя Пампорово-Смолян. В района е била блокирана линейка с болен, която пътувала от Чепеларе. Пътната артерия е била пробита в рамките на половин час и движението е било възстановено, като реаномобилът е успял да стигне до болницата, без да има фатални последици, предаде Канал 3.  

„Паднала е снежна маса от около 100 кубични метра, което не е била никак малко. Това се случва снощи малко след 1.00 часа, в момент в който точно преди минути е минала почистващата техника. Сигналът е получен на тел. 112 и веднага машините са обърнали посоката и са се захванали с разчистването“, коментира зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, цитиран от Дарик радио.  

„Няма откъснати села и такива без ток, както и бедстващи хора“, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Новата снежна покривка в областта от снощи е между 10 и 20 см.   Снегът в Пампорово вече надхвърля 120 см, като само снощи са наваляли нови 20 см, а температурата в курорта в момента е около минус 7 градуса, по данни на Планинската спасителна служба.  

Има въведени ограничения за товарни автомобили над 12 тона, които не трябва да са с ремаркета и полуремаркета по проходите „Рожен“ и „Печинско“, както и по пътя Девин- Михалково. Движението в Смолян също е сериозно затруднено, особено по малките и стръмни улици, което доста изнервя шофьорите от ранни зори.