Започна седмицата на македонското кино в София

Във филмотечно кино Одеон ще бъдат представени 8 късометражни и 5 пълнометражни филма на съседите

От тази вечер до 27 януари филмотечно кино „Одеон” става домакин на македонското кино у нас. В рамките на седмицата ще бъдат показани 8 късометражни и 5 пълнометражни игрални филма, които са призьори на различни международни конкурси.

Според директора на Българската национална филмотека Антония Ковачева, темите, които засягат българските и македонски режисьори, са сходни и вълнуват двата народа.

"Ние сме едни много близки съседни държави, в които нагласата към света и социалните и обществените проблеми са много близки. Така че филмите, които разглеждат нашите проблеми са много близки до македонската публика и обратно”, коментира Ковачева.

Тя разкри още, че такава седмица на киното не трябва да има през 20 години и от БНФ обмислят да организират догодина у нас панорама на Столе Попов, а в бъдеще да се продължи с представянето на големи режисьори. 

"Миналата година имаше Дни на българското кино в Скопие в македонската кинотека. Тази година, по покана на българската филмотека, сме тук със селекция от няколко игрални филма и няколко късометражни", заяви организаторът на седмицата Владимир Ангелов.

"Започваме с филма "Изцелител”/”Тайната съставка”, който може да се каже, че е един от най-големите успехи на македонското кино през последните години. Цикълът ще завърши с филма от 1997 г. Gypsy Magic”, добави Владимир Ангелов и подчерта, че трябва да се засили добрата връзка между двете страни.